Business Internaţional

Proiect ruso-japonez in domeniul gazelor naturale de 2 mld. dolari

04.06.2003, 00:00 17

Un consortiu din petrol si gaze, condus de Royal Dutch/Shell Group, a semnat un contract in valoare de peste 2 miliarde de dolari cu o alianta ruso-japoneza. Ca urmare a semnarii acestui contract, in urmatoarele saptamani vor incepe lucrarile de constructie ale primei fabrici de gaze naturale lichefiate din Rusia.
Aceasta fabrica face parte dintr-un proiect in valoare de 10 miliarde de dolari, aprobat luna trecuta, prin care regiunea Asia Pacific va primi primele rezerve de gaze din Rusia. In acelasi timp, o alta alianta, condusa de Exxon Mobil, va incepe pe 11 iunie constructia unor puturi petroliere, explorand rezervele insulei Sahalin.
"In prezent, Sahalin produce numai 1% din petrolul Rusiei; pana in 2007, acest procent se va ridica la 6-7%," a declarat guvernatorul insulei, Igor P. Farkhutdinov, in cadrul unei vizite al carei scop a fost promovarea resurselor energetice ale Sahalin in cadrul World Gas Conference, ce se organizeaza la fiecare trei ani. Organizata in Asia pentru prima data, conferinta a atras atentia asupra resurselor neexploatate ale insulei aflate in nordul Japoniei.
In cadrul conferintei, Hideharu Uehara, presedinte al Tokio Gas Company, a anticipat faptul ca proportia pe care gazele naturale o detin in cadrul consumului de energie al Japoniei va creste pana la 20% in 2020, de la actualul procent de 13%.
Cu doua saptamani in urma, Tokyo Electric Power Company si Tokyo Gas, al doilea si al treilea mare cumparator de gaze naturale lichefiate, au cazut de acord sa achizitioneze aproape un sfert din capacitatea estimata a fabricii din Sahalin, de 9,6 milioane de tone pe an.
Desi vor trebui gasiti cumparatori pentru celelalte trei sferturi ale productiei, Andy C. Calitz, director de marketing in cadrul aliantei Sahhalin Energy Investment Company, a anticipat in cadrul unei conferinte de presa ca cererea de gaz va creste in Asia si ca se vor gasi cumparatori. In cadrul Gas Conference, Steve McVeigh, director executiv al Sahalin Energy, a declarat reporterilor ca printre pietele potentiale ale gazelor extrase din Sahalin se vor numara si China, Coreea de Sud, Taiwanul si Coasta de Vest a Statelor Unite.
Pana la sfarsitul acestui deceniu, gazele extrase din Sahalin vor acoperi 15% din necesitatile de iluminat ale Tokio, a anticipat Calitz, adaugand ca jumatate din productia noii fabrici va fi destinata Japoniei. Fabrica va fi construita intr-un port din sudul insulei Sahalin unde accesul este foarte usor pe intreaga perioada a anului.
Companiile japoneze sunt clienti, producatori si contractori importanti, in conditiile in care Japonia importa practic intregul sau necesar de petrol si gaze.
Conform contractului incheiat recent, doua treimi din lucrarile de constructie vor fi realizate de catre doua companii japoneze, restul fiind responsabilitatea a doua companii din Rusia.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO