Business Internaţional

Proteste în Ungaria pe fondul reformelor educaţionale

Proteste în Ungaria pe fondul reformelor educaţionale

Autor: Roxana Maciuca

13.02.2016, 16:53 315

Protestatarii s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului ungar, acuzând că reformele respective fac parte din procesul de centralizare a lui Orban din ultimii şase ani prin care mass-media publice şi alte instituţii de stat au fost plasate sub controlul guvernului.

Printre solicitările profesorilor se numără reducerea numărului de ore şi oferirea posibilităţii de a alege operele care să se studieze la clasă, fiind câteva dintre măsurile impuse de guvernul ungar în domeniul educaţiei.

"Este ultima şansă noastră şansă pentru a ne asigura că ai noştri copii trăiesc într-o ţară normală în care primesc o educaţie de calitate în loc de haosul care are loc acum", a declarat un protestatar, Katalin Egressy, în vârstă de 46 ani, care are patru copii.

Marta, o fostă profesoară de limba engleză, mamă a trei copii, a explicat că a venit să protesteze pentru că viitorul copiilor ei se află în joc.

"Situaţia se înrăutăţeşte pe zi ce trece, creşterea numărului de ore obligatorii îi copleşeşte pe profesori şi nu sunt de acord nici cu textele şcolare obligatorii", a declarat aceasta, acompaniată la proteste de fiul său în vârstă de trei ani.

Guvernul lui Orban a preluat controlul şcolilor de la autorităţile locale în urmă cu trei ani şi un comitet naţional se ocupă de reglementarea sistemului educaţional în prezent.

Primul protest faţă de reformele impuse de guvernul lui Orban în sistemul educaţional a avut loc săptămâna trecută în oraşul Miskolc, din nordul ţării, iar profesorii de o şcoală din oraş au iniţial o petiţie în care solicită guvernului ungar să restaureze şcolilor autonomia.

Ca reacţie la aceste demonstraţii şi critici, guvernul l-a înlocuit pe secretarul de stat al educaţiei şi a lansat negocieri cu profesorii.

Partidul Fidesz al lui Orban se află în fruntea sondajelor alegătorilor după ce a luat măsuri drastice anul trecut faţă de criza imigranţilor din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO