Business Internaţional

Pulsul economiei europene: Grecia şi Portugalia se vor zbate anul acesta în ghearele recesiunii, iar Polonia va fi din nou campioana creşterii economice în Est

Pulsul economiei europene: Grecia şi Portugalia se vor zbate anul acesta în ghearele recesiunii, iar Polonia va fi din nou campioana creşterii economice în Est

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2012, 00:05 1865

Criza datoriilor a împărţit în două harta economică a Europei din acest an, cu Estul care creşte propulsat de Polonia şi Turcia şi un Vest anemiat de recesiunea acută din Grecia, Portugalia, Italia şi Spania. Fondul Monetar Internaţional (FMI) asigură însă că Europa nu va mai cădea în ghearele unei crize de genul celei declanşate de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers.

"Ipoteza pe care ne bazăm este că zona euro va evita o altă criză", a afirmat economistul-şef al FMI Olivier Blanchard, la doar câteva zile după ce instituţia a avertizat că singurul pericol major care ameninţă economia mon­dială este Europa, scrie pu­blicaţia franceză Le Monde.

FMI anticipează o recesiune economică de 0,3% în zona euro pentru anul acesta, cu scăderi ale Produsului Intern Brut mai accentuate în statele periferice şi mai lejere în Slovenia şi Olanda. În schimb, cele mai mari economii ale uniunii monetare ar urma să avanseze în acelaşi ritm, 0,5-0,6%, potrivit datelor din ediţia din aprilie a raportului FMI Word Economic Outlook.

Europa emergentă însă face notă discordantă cu Vestul, economia urmând aici să avanseze cu aproape 2%. Campionii creşterii vor fi Polonia, Turcia, Letonia şi România.

Dincolo de cifre: schizofrenia pieţelor şi ţintele ratate

FMI subliniază contradicţiile care înconjoară terapiile bugetare şi financiare la care s-au angajat statele avansate.

"Pieţele par a fi un pic schizofrenice. Ele cer corecţii bugetare, dar reacţionează negativ când acestea afectează creşterea", a spus Olivier.

Iar pieţele au reaprins criza datoriilor, atacând Spania, ale cărei costuri de finanţare au crescut recent aproape de nivelurile nesustenabile. Spania a obţinut de la CE relaxarea ţintei de reducere a deficitului bugetar.

Italia va pune, probabil, gaz pe foc, doarece guvernul vrea să amâne cu un an, pentru 2014, planul de a ajunge la echilibru bugetar din cauza pers­pecti­velor economice mai slabe, potrivit Thomson Reuters. Italia are unul dintre cele mai mici deficite bugetare din zona euro, dar se chinuie să convingă investitorii că poate reduce povara datoriei, de 120% din PIB, a doua ca mărime din uniunea monetară după cea a Greciei.

Atingerea ţintei de deficit bugetar va fi o problemă şi în Grecia, statul lovit cel mai puternic de criză. FMI consideră că deficitul bugetar din acest an va fi de 7,2% din PIB, mai mare decât cel anticipat de guvern, de 6,7% din PIB. Comisia Europeană (CE) apreciază că Grecia nu are nevoie de fonduri adiţionale dacă respectă programele actuale de reformă economică. Într-un raport, imaginat ca un plan de creştere economică, critică dur guvernul de la Atena. "Greciei îi lipseşte capacitatea de a implementa reforme, de a-şi administra finanţele publice, de a colecta taxele, de a face sistemul de stat să lucreze eficient sau de a plăti furnizorii", men­ţionează documentul.

Raportul notează că statul elen trebuie să liberalizeze piaţa muncii şi mediul de afaceri şi să se concentreze pe finanţele publice şi pe finanţarea companiilor dacă vrea să sprijine economia, scrie Kathimerini. Raportul subliniază că Grecia ar trebui să se axeze mai mult pe reduceri de cheltuieli decât pe majorări de taxe.

CE notează că Grecia trebuie să reducă salariile pentru ca economia greacă să redevină competitivă, re­comandând o scădere de 15% a costurilor cu forţa de muncă în următoarele 30 de luni, potrivit Le Figaro.

Creditele neperformante cresc, pieţele auto se prăbuşesc

Ca o consecinţă a agravării crizei economice, creditele neperformante din Spania au ajuns în luna februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, de 8,2% din soldul total, potrivit Băncii Spaniei.

Băncile se pregătesc pentru un nou val de credite neplătite, iar analiştii anticipează că unele instituţii financiare ar putea să nu supravieţuiască măsurilor de austeritate care vor adânci problemele financiare ale populaţiei.

Valoarea creditelor neperformante a urcat în februarie cu 3,8 miliarde euro, la 143,8 miliarde euro, reprezentând 8,2% din soldul total, faţă de 7,9% în ianuarie, notează Thomson Reuters. Economia spaniolă nu şi-a revenit după prăbuşirea pieţei imobiliare în urma crizei financiare mondiale din 2008-2009, iar băncile iberice sunt tot mai dependente de finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE), din cauza neîncrederii de pe piaţa interbancară.

Un indiciu al stării reale a economiei, în Franţa şi Italia pieţele auto s-au prăbuşit luna trecută cu 26,7%, respectiv 23,2%, cele mai abrupte declinuri din UE, scrie The Guardian. Martie este în mod tradiţional luna cu cele mai puternice vânzări, potrivit Asociaţiei Constructorilor Auto Europeni. Pe ansamblul UE, înregistrările de automobile noi au plonjat cu 7%, marcând cel mai slab început de primăvară de după 1998.

În schimb, în Germania perspectivele economice s-au îmbunătăţit uşor, mediul de afaceri anticipând că economia se va îmbunătăţi în următoarele şase luni, în pofida creşterii preţului petrolului şi crizei din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO