Business Internaţional

Putin ar putea fi, de fapt, cel mai bogat om al planetei: Nimeni nu cunoaşte averea sa, dar acesta deţine un castel în valoarea de un miliard de dolari şi un yacht de jumătate de miliard de dolari

Putin ar putea fi, de fapt, cel mai bogat om al planetei:...

Autor: Răzvan Botea

21.07.2018, 19:02 3496

Vladimir Putin ar putea fi cel mai bogat om din lume, dar este imposibil de spus cu siguranţă. Potrivit Kremlinului, preşedintele rus câştigă în jur de 133.000 de dolari pe an şi locuieşte într-un apartament modest, scrie Business Insider.

Această descriere nu se potriveşte totuşi cu relatările despre stilul de viaţă al lui Putin. Fostul consilier de stat Stanislav Belkovsky estimează că averea acestuia este de 70 mld. dolari. Managerul de fond de investiţii Bill Browder, un cunoscut critic al lui Putin, susţine că averea preşedintelui rus este de peste 200 de miliarde de doari.

Această estimare l-ar face mai bogat pe Putin cu 50 de miliarde de dolari faţă de Jeff Bezos, cel mai bogat om al planetei, potrivit Bloomberg.

Aşadar, de ce nu se poate calcula averea lui Putin în mod clar? Panama Papers a scris în 2015 că Putin pune în umbră averea sa prin părţi terţe care deţin oficial proprietăţile sale.

Business Insider a adunat o listă de indicii care l-ar face pe Putin cel ami bogat om din lume.

Ca preşedinte, reşedinţa oficială a liderului rus este palatul Kremlin. Cu toate acestea, preşedintele îşi petrece cea mai mare parte a timpului într-o reşedinţă aflată în suburbii, numită Novo-Ogaryovo. Acesta ar mai avea acces la alte 20 palate şi vile.

Cea mai controversată proprietate a lui Vladimir Putin este cea numită „palatul secret”. S-a vehiculat ideea că Putin ar fi construit acest palat din fonduri de stat, în mod ilegal. Aceasta construcţie impresionantă a costat 1 mld. dolari. Are o sala de cinema privată şi un heliport pe care încap trei elicoptere. Pereţii sunt decoraţi cu picturi şi sculpturi, iar dormitoarele sunt elegante, cu paturi cu baldachin.

Această informaţie s-a scurs în 2011, iar în anul următor liderul opoziţiei şi critic al lui Putin, Boris Nemtsov, a depus mai multe plângeri în legătură cu faptul că Putin ar deţine mai multe avioane private, elicoptere şi yachturi.

Preşedintele rus a mai fost acuzat că deţine 58 de tipuri diferite de aeronave. De asemenea, s-a mai spus că acesta ar deţine patru yachturi. Rossiya, unul dintre acestea, a fost reabilitat în 2005 şi se zice că reparaţia ar fi costat 1,2 mld. dolari.

Apoi ar mai fi Olympia, yachtul pe care Putin l-a primit cadou de la patronul lui Chelsea, Roman Abramovich. Se presupune că valoarea celor 11 ceasuri pe care le deţine Putin ar fi în jur de 687.000 de dolari.

De asemenea, Putin are gusturi scumpe când vine vorba de costumele sale, cu preţuri de peste 5.500 de dolari bucata. De asemenea, îmbrăcămintea pe care o foloseşte la sală ar costa 3.200 de dolari în total.

În 2007, un fost oficial de la Kremlin, Stanislav Belkovsky susţinea că Putin are 40 de mld. doalri ascunşi în Elveţia şi Liechtenstein. La vreea aceea, averea aceasta l-ar fi plasat pe locul 4 în topul celor mai bogaţi oameni din lume. De atunci, estimările unora sunt că averea acestuia a crescut consistent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO