Business Internaţional

Putin ar putea închide robinetul de gaze naturale pentru Ucraina, dar are un motiv important pentru care nu o va face

Putin ar putea închide robinetul de gaze naturale pentru...

Autor: Luciana Georgescu

21.04.2014, 17:40 2240

Vladimir Putin a ameninţat printr-o scrisoare trimisă către 18 state membre UE că va opri livrările de gaze naturale către Ucraina, ceea ce ar putea reprezenta o ameninţare şi la adresa ţărilor din Europa de Est, care importă 15% din totalul de gaze din Rusia, prin conductele ucrainiene, scrie Bloomberg BusinessWeek.

Mai târziu însă Kremlinul a anunţat că îşi va respecta contractele cu clienţii europeni, astfel că Rusia nu va opri livrarea de gaze către Ucraina.

Ucraina nu este deloc străina situaţiilor de această natură, din moment ce în 2009 Rusia a întrerupt aprovizionarea de gaze naturale pe o perioadă de 2 săptămâni în mijlocul iernii, astfel că mai multe ţări din Europa de sud-est au fost afectate.

Care sunt principalele motive pentru care Putin nu va opri aprovizionarea Ucrainei cu gaze?

În primul rând este vorba despre sincronizare: iarna a fost blândă, prin urmare Europa a acumulat rezevele pe care în mod normal le-ar fi folosit în acea perioadă, iar în momentul de faţă nu are nevoie urgentă de noi provizii din Rusia. Mai important este însă faptul că economia rusă este “mai vulnerabilă decât pare”, a declarat economistul Neil Shearing care lucrează la compania de cercetare Capital Economics din Londra. 

Vânzarile de petrol şi gaze naturale către ţările europene reprezintă 10% din PIB-ul Rusiei, potrivit datelor publicate de Capital Economics.

“Rusia are nevoie de banii proveniţi din exporturile de energie mai mult ca niciodată”, a spus Shearing. Acesta este motivul pentru care livrările de gaze către Ucraina nu vor fi oprite. Nu există nicio modalitate prin care această iniţiativă să fie pusă în aplicare, fără ca statele europene să fie afectate.

De fapt, Ucraina continuă să se numere printre clienţii importanţi ai Rusiei, în ciuda faptului că autorităţile ruse acuză Kievul de restanţe în valoare de aproape 10 miliarde de dolari. În urma unei înţelegeri semnate la finele anului trecut între Putin şi fostul preşedinte Viktor Ianukovici, Ucraina trebuie să plătească, în cursul acestui an, suma de 9,4 miliarde de dolari (6,81 miliarde de euro) pentru gazul furnizat de Gazprom la preţuri reduse, ceea ce însumează 6% din veniturile totale ale companiei, potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice.

Cele două părţi au renunţat însă la înţelegere, astfel că Rusia cere preţuri mai mari pentru livrările de gaze, în timp ce Kievul susţine că va reduce achiziţiilor de gaze de la Gazprom şi se va orienta către furnizorii europeni.

Rezervele furnizorilor provin tot din Rusia, însă aceştia au reuşit să obţină anumite concesii din partea Gazprom, ceea ce la permite achiziţionarea de gaze la preţuri mult mai reduse.

“Fără rezervele provenit din Rusia, preţul gazelor furnizate de ţările europene ar creşte enorm, însă o întrerupere de aprovizionare ar putea fi la fel de periculoasă, din cauza problemelor economice pe care Rusia le are în prezent”, a declarat  Jonathan Stern, un cercetător în cadrul Institutului Oxford.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO