Business Internaţional

Putin dă vina pe serviciile americane de spionaj pentru cel mai violent atac cibernetic global din istorie

Putin dă vina pe serviciile americane de spionaj pentru...

Autor: Andreea Necula

15.05.2017, 17:34 263
Vladimir Putin acuză serviciile americane de spionaj pentru atacul cibernetic care a afectat întreaga lume, în condiţiile în care virusul s-a răspândit şi în Europa, informează Financial Times. 
 
Conform discursului său de luni de la Beijing, Putin a comentat afirmaţiile directorului executiv Microsoft care a acuzat guvernul american de „stocarea” armelor cibernetice şi a negat orice legătură cu Rusia. 
„Microsoft a afrimat clarvirusul are ca sursă agenţia americană de securitate, astfel Rusia neavând nici cea mai mica legătură cu această întâmplare”, a afrimat Putin.
 
Atacul a afectat Ministerul de Interne Rus, furnizorul de servicii MegaFon, grupul financiar Sberbank, dar şi alte ministere şi companii de stat. În urma atacului Rusia s-a prezentat a fi foarte afectată, potrivit companiei de securitate informatica Kaspersky din Moscova Lab.
 
“Nu au existat avarii foarte mari asupra insituţiilor noastre, indiferent că este vorba despre sistemul bancar sau sanitar”, a adăugat Putin. “Dar este totuşi îngrijorător”.
Conform statisticilor curente ale analiştilor din domeniul securităţii informatice, mai mult de 1,3 milioane de sisteme computerizate sunt încă vulnerabile în faţa virusului care a afectat funcţionarea spitalelor, a distrus reţelele de transport si a imobilizat afacerile. 
 
Până acum, s-a luat la cunoştinţă că 200,000 de computere din aproape 150 de ţări sunt infectate doar din primul val al atacului cibernetic, conform Europol.
Agenţia de Poliţie a declarat luni pentru Financial Times că răspândirea virusului s-a intalat în Europa. “Nu ne-am aşteptat la asta, dar există o uşoară scădere a numărului de calculatoare afectate în Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt Europol către Financial Times.
 
De asemenea, acesta a mai adăugat că “această criză este pe departe de a se terminahackerii au pătruns deja şi cel mai probabil vor continua”.
Virusul se bazează pe o armă cibernetică cunoscută sub numele de Etemal Blue, dezoltată de Agenţia Naţională  de Securitate din SUA. Acest virus a fost furat anul trecut de un grup cunoscut sub numele de Brokerii Întunericului , considerat de serviciile de informaţii occidentale ca fiind conectaţi la agenţiile de spionaj din Rusia. 
 
Eternal Blue, constituit de NSA pentru exploatarea lacunelor software-ului Windows, la acea vreme necunoscut, a fost folosit ca platformă pentru operatorii WannaCry pentru a-şi supraîncărca răscumpărarea.Virusul se răspândeşte în cadrul organizaţiilor prin intermediul oricăror protocoale de partajare a fişierelor, cum ar fi casete pentru documente sau baze de date. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO