Business Internaţional

Putin se gândeşte să vândă o perlă din coroana corporate pentru a face rost de bani

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Autor: Bogdan Cojocaru

21.06.2016, 00:00 1607

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin ia in considerare vânzarea unei părţi din producătorul de petrol Rosneft către China şi India în condiţiile în care are probleme în a-şi respecta promisiunile electorale. În mai puţin de doi ani el ar putea candida din nou la preşedinţie, scrie Bloomberg. Moscova căuta cumpărători pentru o participaţie de 19,5% din Rosneft, iar în prezent dă pentru prima dată semne că ar prefera o tranzacţie comună cu cele două naţiuni care trag după ele creşterea cererii mondiale pentru energie, spun surse apropiate situaţiei. Oficialii de la Moscova se aşteaptă să strângă cel puţin 700 de miliarde de ruble (11 miliarde de dolari din vânzare), care ar putea stabili un record în materie de privatizare în această ţară. Nu există „o opţiune preferată“, a explicat Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Aducerea Indiei şi Chinei, două dintre cele mai mari economii emergente din lume, în capitalul Rosneft l-ar ajuta pe Putin să acopere găurile din bugetul statului şi să-şi întărească influenţa geopolitică în vremuri în care conflictele din Ucraina şi Siria au adus relaţiile cu SUA şi cu Europa la minimul de după Războiul Rece. Vânzarea ar fi şi o contragreutate la participaţia de aproape 20% deţintă la Rosneft de grupul britanic BP şi achiziţionată în 2013, înainte ca Putin să aprindă revolta separatistă din Ucraina prin anexarea peninsulei Crimeea. Atât China, cât şi India şi-au exprimat public interesul pentru vânzarea Rosneft, care le-ar asigura un cap de pod în cel mai mare exportator de energie din lume. Însă niciuna dintre cele două ţări nu a spus dacă ia în considerare un acord comun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO