Business Internaţional

Putin: Statele Unite nu sunt vreo republică bananieră. Chiar crede cineva că noi putem influenţa alegerea poporului american?

Putin: Statele Unite nu sunt vreo republică bananieră....

Autor: Greta Bogdan

27.10.2016, 20:14 531

Vladimir Putin a negat „isteria" americanilor în ceea ce priveşte implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale, spunând că este imposibil să influenţeze electoratul să aleagă între Donald Trump şi Hillary Clinton, potrivit Bloomberg. 

„Chiar se gândeşte cineva serios că Rusia poate influenţa opţiunea poporului american?", a declarat Putin. „Credeţi că America este vreo republică bananieră? America este o mare putere. Dacă greşesc, corectaţi-mă". 
 
Pe fondul creşterii tensiunilor cu NATO, Putin a insistat pe ideea că Rusia nu plănuieşte să atace pe nimeni, spunând că este un „mit" faptul că reprezintă o ameninţare militară.
 
Organizaţia Tratatului Nord Atlantic şi-a pierdut utilitatea, în timp ce Rusia vrea ca toate naţiunile să aibă aceeaşi siguranţă şi nu se luptă pentru dominaţie globală, a mai adăugat acesta. 
 
Putin vorbit pe fondul tensiunilor care s-au aprins între Rusia şi SUA cu privire la conflictele din Siria şi Ucraina, dar şi al acuzaţiilor pe care le-a primit pentru faptul că ar intenţiona să influenţeze votul americanilor de luna viitoare.
 
Rolul Kremlinului a devenit unul dintre cele mai dominante subiecte din campania electorală, în contextul în care SUA speculează că Rusia a sprijinit hackerii care au stat în spatele scurgerilor de informaţii de pe serverele Comitetului Naţional Democrat, subiect tot mai discutat în campania lui Clinton.
 
Aceasta şi Trump s-au învinuit reciproc la ultima dezbatere televizată din cadrul campaniei electorale de faptul că sunt „marioneta" lui Putin. Candidatul republican a spus în mod repetat că va căuta să aibă relaţii bune cu Putin dacă va deveni preşedinte. 
 
Trump are un comportament „extravagant, după cum putem vedea cu toţii", însă nu fără a avea un scop, de vreme ce reprezintă o parte „semnificativă" a societăţii din SUA „care s-a săturat de elita care a fost la putere vreme de câteva decenii", a declarat Putin. Rusia nu are niciun candidat preferat şi îi este total indiferent cine va câştiga aceste alegeri, pentru că va lucra cu oricare preşedinte va fi dispus să coopereze, a adăugat el. 
 
Plângerile asupra faptului că Rusia influenţează alegerile din SUA sunt printre „problemele ficţionale, mitice, care au creat isterie în SUA. Nu pot adăuga altceva", spune Putin. 
 
În timp ce SUA se confruntă cu multe „probleme acute şi urgente, începând cu datoria de stat colosală, până la creşterea violenţelor armate" se pare că „elita nu are nimic de spus în mod particular" despre aceste lucruri în cadrul alegerilor, adaugă Putin. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO