Business Internaţional

PwC: Preţul petrolului s-ar putea stabiliza în perioada următoare

PwC: Preţul petrolului s-ar putea stabiliza în perioada...

Autor: Departamentul Economic

19.03.2016, 10:59 1335

"Acest proces de reechilibrare se petrece deja. Marile companii energetice globale au luat măsuri de reducere a producţiei, au renunţat la anumite proiecte de dezvoltare, îndeosebi în zonele cu costuri ridicate de producţie (cum e zona arctică sau platformele marine în apele de mare adâncime) şi au amânat demararea altor explorări", a mai spus Iuga.

În opinia lui, este foarte dificil de făcut o prognoză a evoluţiei preţului ţiţeiului, mai ales în actuala perioadă de mare volatilitate. Însă ţinând cont de faptul că la nivel macro-economic nu se întrevede o recesiune globală, ci dimpotrivă, o creştere economică este de aşteptat să vedem o stabilizare a preţului.

"Este posibilă chiar o uşoară majorare a preţului în a doua jumătate a acestui an, pe măsura resorbirii cantităţilor excedentare de ţiţei din piaţa globală", a precizat Iuga.

Ieftinirea carburanţilor pe fondul prăbuşirii barilului de petrol a fost principalul factor care a dus la revenirea cererii după mai mulţi ani de scădere.

Vânzările de carburanţi au crescut anul trecut în volum cu 9%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), impulsionate de cererea de motorină. Pe de altă parte, valoarea vânzărilor din cele peste 2.000 de benzinării din România a rămas stabilă, la circa 9 mld. euro, pe fondul scăderii semnificative a preţurilor la pompă.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO