Business Internaţional

Qatar salvează Turcia dând băncilor 15 miliarde de dolari. Lira mai recuperează teren în faţa dolarului

Qatar salvează Turcia dând băncilor 15 miliarde de...

Autor: Răzvan Botea

16.08.2018, 12:09 2370

Cea mai bogată ţară din lume, Qatar, a promis investiţii directe în valoare de 15 mld. dolari în Turcia, în mijlocul turbulenţelor de pe piaţa turcească ce au urmat disputei cu SUA, scrie Blooomberg.

Emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Bin al Thani, a promis să ofere 15 miliarde de dolari, în cadrul întâlnirii de miercuri cu Erdogan, potrivit presei de stat Anadolu. Miniştrii de Finanţe ai ambelor ţări au fost prezenţi de asemenea.

„Aceasta este o parte din strategia guvernului turc de a evita Fondul Monetar Internaţional, găsind metode alternative de finanţare. Pentru a stabiliza economia într-un mod sustenabil, finanţarea trebuie să fie mai mare şi să ajungă la Banca Centrală”, spune Mohamed El-Erian, economistul şef al Allianz SE.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al lui Erdogan, a confirmat printr-un tweet suma investită de Qatar. Lira mai recuperat  5,5% în faţa dolarului în urma anunţului. Presa de stat din Qatar a confirmat de asemenea.

Tensiunile cu Statele Unite au dus la devalorizarea lirei turceşti cu mai mult de 40% de la începutul anului.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Statele Unite că au declanşat "război economic" împotriva Turciei, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat la finele săptămânii trecute că a autorizat impunerea de taxe vamale mai mari pentru aluminiul şi oţelul provenite din Turcia, în contextul tensiunilor dintre cele două ţări.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia sunt tensionate, din cauza situaţiei pastorului american Andrew Brunson, cât şi din cauza diferenţelor de opinie în ceea ce priveşte situaţia din Siria.

Turcia a crescut ieri tarifele vamale pentru importurile americane de automobile, cu 120%, băuturi alcoolice, cu 140% şi tutun, cu 60%, precum şi pentru cosmetice, orez şi cărbune, ca răspuns la sancţiunile impuse Ankarei de Washington.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO