Business Internaţional

Rămase fără bani, statele îşi forţează propriile bănci să accepte doze tot mai mari de datorii europene riscante

Rămase fără bani, statele îşi forţează propriile bănci să accepte doze tot mai mari de datorii europene riscante

Autor: Bogdan Cojocaru

30.11.2011, 00:06 364

În disperarea de a găsi cumpărători pentru datoriile suverane, unele state europene fac presiuni asupra propriilor bănci, care deja au probleme mari din cauza neîncrederii investitorilor şi populaţiei şi a expunerii pe obligaţiunile suverane, să acţioneze ca finanţatori de ultimă instanţă. În unele cazuri, guvernele forţează băncile să accepte doze tot mai mari de datorii europene riscante. Disperarea vine în contextul în care costurile de finanţare de pe pieţe pentru tot mai multe guverne europene cresc.

Italia şi Portugalia, dar şi alte state europene, se bazează pe bănci pentru a continua să cumpere sau cel puţin să înceteze să mai vândă, obligaţiuni guver­namentale, spun surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal.
De asemenea, în unele ţări, printre care Spania, cantitatea de credite pe care băncile le pun la dispoziţia autorităţilor centrale şi locale cresc accentuat.

Moody's ameninţă 87 de bănci europene
Între timp, Moody's a anunţat că ia în calcul retrogradarea ratingurilor datoriilor cu prioritate redusă la rambursare ale unui număr de 87 de bănci din 15 state europene din cauza îngrijorărilor că guvernele vor avea prea puţine resurse pentru a putea ajuta deţinătorii de datorii bancare mai riscante.
Cel mai multe bănci puse sub supraveghere sunt în Spania (21), Italia (17), Austria (9) şi Franţa (7), scrie agenţia Thomson Reuters
Presiunile exercitate de guverne asupra băncilor reflectă temerile tot mai mari în statele cu dificultăţi financiare că fără cumpărători costurile de finanţare vor creşte la nivelul la care nu vor mai putea fi controlate.
În acelaşi timp, băncile sunt puse în faţa unui paradox. În timp ce investitorii şi autorităţile de reglementare în domeniu vor ca băncile să-şi cureţe portofoliile de datoriile cu risc, politicienii se asigură că aceasta nu se întâmplă.

Ameninţări "prieteneşti" din partea Trezoreriei
"Ştim că dacă ne reducem expunerea, vom fi terminaţi de Trezoreria italiană", a spus un director bancar italian. Executivul a menţionat că a primit mesaje de la oficialii Trezoreriei care au făcut reproşuri "prieteneşti" după ce banca a vândut obligaţiuni guvernamentale italiene.
Investitorii penalizează băncile care au în portofolii datorii emise de Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania. În contextul crizei datoriilor, autorităţile bancare impun băncilor condiţii mai dure de capital. Băncile s-au grăbit să răspundă prin vânzarea rapidă a obligaţiunilor deţinute.
Printre băncile avute în vedere de Moody's pentru retrogradarea datoriilor se numără:
  • BNP Paribas şi Société Générale, cele mai mari bănci din Franţa
  • Unicredit, cea mai mare bancă din Italia
  • Banco Santander, cea mai mare instituţie de credit din Spania
  • Credit Suisse şi UBS, din Elveţia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO