Business Internaţional

Raportul Planetei Fericite: Ce ţară a fost declarată cea mai „fericită" din lume. Bogăţie şi speranţă de viaţă

Raportul Planetei Fericite: Ce ţară a fost declarată...

Autor: Mediafax

21.07.2016, 15:54 1623

Mica republică din America de Sud, Costa Rica, a fost denumită ţara cea mai fericită din lume pe termen lung, potrivit Raportului numit "Indexul Planetei fericite", informează The Independent.

Raportul numit Indexul Planetei fericite, publicat de Fundaţia New Economics, caută să se îndepărteze de ideea fericirii măsurată din punct de vedere economic şi, în schimb, clasifică ţările în funcţie de câtă fericire există datorită cantităţii de resurse naturale folosite.

Fericirea este calculată prin măsurarea fericirii ţării în relaţie cu bunăstarea, speranţa de viaţă şi inegalitatea socială, apoi împărţirea acestora la amprenta ecologică.

În timp ce în vârful listei se află ţările latino-americane, ţările mai mari occidentale au o performanţă destul de scăzută. Marea Britanie se clasează pe locul 34, în timp ce SUA ocupă locul 108.

Costa Rica surclasează toate ţările, cu 99% din electricitatea sa provenind din surse regenerabile - ceea ce înseamnă că populaţia foloseşte o fracţiune din resursele folosite de alte ţări din Vest.

De asemenea, în raport se notează că ţara şi-a abolit armata în 1949 şi a reinvestit banii în programe educaţionale şi de sănătate.

Pe loc secund, se află Mexic, în ciuda faptului că ţara este afectată de corupţia, care este în creştere, şi violenţa dintre găşti.

Columbia se află şi ea pe podium, ocupând locul 3 în top, cu scoruri bune atât la fericire, cât şi la amprenta eco.

La capătul negru al listei, pe ultimul loc, se situează Ciad, o ţară din centrul Africii.

Poziţia joasă se datorează amprentei ecologice imense, fiind cunoscută ca o naţiune producătoare de ulei, şi faptului că rata sărăciei este alarmant de ridicată, dar şi infrastructura inadecvată.

Instabilitatea internă este de asemenea un factor, cu musulmanii din Nord care sunt în discordanţă continuă cu creştinii din Sud - tensiuni ce au fost exacerbate de atacurile insurgenţilor Boko Haram.

Potrivit Naţiunilor Unite, speranţa de viaţă aici este de 49 de ani/ bărbaţi şi 52 de ani/ femei.

Saamah Abdallah, cercetător senior la Fundaţia New Economics, a spus: "Indexul Planetei fericite oferă o busolă pentru a ghida naţiunile către un progres veritabil, care arată că este posibil ca oamenii să ducă o viaţă bună, fără să afecteze Planeta. Putem învăţa multe de la economiile mai mici, deseori subestimate, dar care fac eforturi uriaşe pentru populaţiile lor cu resurse limitate".

"De prea multe ori, guvernele prioritizează creşterile accelarate în economie, mai presus de alte probleme. Ei pierd din vedere ceea ce este important cu adevărat: viaţă lungă, fericită şi durabilă pentru toţii oamenii din lume".

Top 10 cele mai fericite ţări

1. Costa Rica

2. Mexic

3. Columbia

4. Vanuatu

5. Vietnam

6. Panama

7. Nicaragua

8. Bangladesh

9. Thailanda

10. Ecuador

Top 10 cele mai nefericite ţări

131. Burundi

132. Swaziland

133. Sierra Leone

134. Turkmenistan

135. Coasta de Fildeş

136. Mongolia

137. Benin

138. Togo

139. Luxemburg

140. Ciad

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO