Business Internaţional

„Răsfăţata“ industrie auto a Germaniei vrea mai multă atenţie financiară de la stat

„Răsfăţata“ industrie auto a Germaniei vrea mai...

Autor: Catalina Apostoiu

24.05.2017, 00:04 464
Cât primeşte exact industria auto germană, cea mai puternică industrie a acestei ţări, sub formă de subvenţii de stat? Berlinul a publicat cifrele exacte, iar opoziţia politică este foarte nemulţumită, scrie Handelsblatt.

Relaţiile apropiate dintre puternicii producători auto germani şi establishmentul politic din Berlin sunt binecunoscute, însă cifre publicate recent dezvăluie de ce sume a beneficiat industria de-a lungul anilor.

În ultiimul deceniu, producătorii auto şi furnizorii de componente auto din Germania au primit peste 115 miliarde de euro sub diverse forme de asistenţă de stat.

Din 2007, industria auto s-a putut baza pe 11,5 miliarde de euro pe an sub formă de asistenţă indirectă din partea Berlinului sub formă de beneficii fiscale şI prime pentru renunţarea la autovehiculele vechi şi achiziţia de autovehicule noi. Industria a beneficiat de asistenţă directă de 1 miliard de euro pentru cercetare şi dezvoltare şi 181 milioane de euro ca susţinere pentru investiţii în ultimii zece ani.

Daimler, producătorul Mercedes, a beneficiat cel mai mult de pe urma susţinerii de stat pentru cercetare şi dezvoltare şi investiţii, primind 191 milioane de euro în perioada 2007-2017. Volkswagen, cel mai mare angajator al Germaniei, a primit 110 milioane de euro, iar producătorul de autovehicule de lux BMW a primit 107 milioane de euro.

În plus, guvernul susţine industria auto prin achiziţii. Berlinul a cheltuit aproape 800 milioane de euro pe 25.000 de autovehicule în ultimul deceniu. Volkswagen a livrat 15.499 unităţi, urmat de Daimler cu 3.107, Opel cu 3.044 şi Ford cu 1.562.

De parcă aceste ajutoare nu ar fi fost de ajuns, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, Horst Seehofer, cere introducerea de subvenţii pentru autovehicule diesel pentru a susţine BMW şi VW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO