Business Internaţional

Război al miliardarilor pentru un colos siderurgic din Ucraina

Război al miliardarilor pentru un colos siderurgic din Ucraina

Autor: Catalina Apostoiu

04.10.2010, 23:45 32

ArcelorMittal riscă să piardă cel mai mare produ­că­tor de oţeldin Ucraina, în care a investit 4,8 miliarde de dolari, după ceprocurorii de la Kiev au deschis o anchetă privind modul în care aufost realizate obligaţiile contractuale ale gigantului, scrieFinancial Times.

Cel mai mare producător de oţel al lumii a achiziţionat companiaucraineană Krivorijstal în schimbul a 4,8 miliarde de dolari în2005, când guvernul ţării a reprivatizat compania, ce fusesecumpărată în 2004 de magnaţi ucraineni pentru 800 de milioane dedolari. Printre aceştia se afla şi Rinat Ahmetov, cel mai bogat omdin Ucraina care are o avere estimată de revista americană Forbesla 5,2 miliarde de dolari şi este patronul clubului de fotbalŞahtior Doneţk. La licitaţia din 2004 statul a refuzat oferte aleunor investitori străini ce depăşeau un miliard de dolari pe motivetehnice.

Unii analişti ucraineni sunt de părere că noua putere de la Kievcaută un motiv pentru a reprivatiza combinatul ca urmare alegăturilor cu Ahmetov.
ArcelorMittal a convenit cu Fondul Proprietăţii de Stat alUcrainei, care se ocupă de privatizări, să-şi modifice acordul deachiziţie şi să amâne unele investiţii convenite pentru 2009 dinmotive de "forţă majoră". Industria de oţel a Ucrainei a fostprofund afectată de recesiunea mondială.

Procuratura generală a Ucrainei a lansat în luna iulie o acţiune îninstanţă atât împotriva diviziei ucrainene a ArcelorMittal, cât şia Fondului Proprietăţii de Stat, susţinând că amendamentul de forţămajoră a fost convenit în mod ilegal. Oficialii ArcelorMittal şi aiFondului neagă acest lucru.
Reprezentanţii ArcelorMittal spun că nu cred că vor avea parte de odecizie favorabilă. "Dacă judecătorul decide că amen­damentul esteilegal, vom întârzia cu obligaţiile de in­ves­tiţii", a decla­ratRinat Starkov, director executiv al Arce­lor­Mittal Krivoy Rog."Credem că pasul următor ar fi decla­rarea întârzierii obligaţiilornoastre de investiţii, acţiunile urmând să revină astfel înproprietatea statului", adaugă Starkov.

ArcelorMittal, deţinut de miliardarul indian Lakhsmi Mittal, arurma să primească sumele rezultate în urma oricărei re-vânzăriviitoare, însă acestea ar putea fi considerabil mai mici decâtpreţul plătit de grup.
Starkov a declarat că bănuieşte că deşi acţiunea a fost lansată înnumele guvernului, interese de business, mai degrabă decât statulînsuşi, se află în spatele acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO