Business Internaţional

Război pe faţă: Şefa băncii centrale din SUA aruncă în aer programul economic al lui Trump şi anunţă o nouă majorarea a dobânzilor la dolar

Război pe faţă: Şefa băncii centrale din SUA aruncă...

Autor: Corina Zamfir

14.02.2017, 19:16 1535

Dolarul este semnificativ mai mare, iar preţurile obligaţiunilor de trezorerie sunt în scădere după ce Janet Yellen, preşedintele Federal Reserve (FED), a avertizat că nu ar fi "înţelept" să aştepte prea mult înainte de a continua să înăsprească politica monetară, scrie Financial Times.

Janet  Yellen a semnalat că există incertitudini "considerabile" cu privire la perspectivele politicii fiscale din SUA şi a decis să grăbească procesul de mărire a ratelor dobânzilor la dolari, chiar dacă a prezis o economie care se va bucura de o creştere într-un ritm accelerat, o inflaţie mai mare şi o piaţă solidă a muncii.

Un factor care ar putea încuraja FED să apese pe trăgaci în favoarea ratei de majorare este reprezentat de o nouă dovadă de creştere a presiunilor inflaţioniste.

În timpul campaniei electorale, când îşi prezenta programul economic bazat pe reduceri de taxe şi investiţii majore ale statului în economie, Donald Trump a zis că vrea un alt guvernator la conducerea FED.

El spuneam că politica FED nu încurajează cererea şi economia internă, ci mai mult economiile altor state.

Ameninţările lui Trump i-au făcut pe cei mai mari creditori ai SUA să vândă din obligaţiunile deţinute, temându-se că americanii le vor deprecia valoarea. De asemenea, politica "Trumpinflation" a noii Administraţii de la Casa Albă dă frisoane în întreaga lume, pentru că americanii ar vrea să-şi finanţeze investiţiile în infrastructură prin inflaţie.

China şi Japonia sunt printre cei mai mari creditori ai SUA, o ţară care se bazează pe banii altora în finanţarea deficitelor.

FED a început să crească treptat rata dobânzii la dolar pentru a răcit expansiunea economică. Acest lucru a dus la migrarea fluxurilor financiare din pieţele emergente către SUA care a început să ofere dobânzi mai bune.

În acest moment, dobânda de bază a FED este de 0,5% - 0,75% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO