Business Internaţional

Război: Turcia pune Daimler, BASF şi alte companii germane pe o listă neagră a susţinătorilor terorismului

Război: Turcia pune Daimler, BASF şi alte companii...

Autor: Catalina Apostoiu

21.07.2017, 00:03 1260

Autorităţile turce au calificat mai multe companii germane drept susţinătoare ale mişcării Gulen în cadrul unei liste trimise poliţiei federale germane, scrie Deutsche Welle.

Pe listă se regăsesc giganţi ca Daimler şi BASF. Relaţiile dintre Berlin şi Ankara se răcesc rapid când mai sunt câteva săptămâni până la alegerile federale germane.

Comunitatea turcă este numeroasă în cea mai mare economie europeană.

Ankara a trimis Ger­maniei ceea ce surse din poliţie au descris drept o listă „ridicolă“ de 68 de companii şi persoane din Germania care ar avea legături cu Fethullah Gulen, opozantul preşe­dintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia consideră că Gulen şi susţinătorii săi sunt responsabili de lovitura eşuată de stat de anul trecut. Mişcarea Gulen este interzisă, fiind considerată o facţiune teroristă de către stat. Lista trimisă Germaniei cu câteva săptămâni în urmă include şi un restaurant fast-food turcesc şi un magazin alimentar cu program prelungit.

La începutul lunii, Erdogan a declarat pentru Die Zeit că oficialii săi au trimis 4.500 de dosare privitoare la presupuşi simpatizanţi ai lui Gulen Germaniei, cerând ca aceştia să fie extrădaţi în Turcia.

„Aceştia trebuie trimişi în Turcia. Cât timp acest lucru nu se va întâmpla, Turcia va percepe Germania drept o ţară care protejează teroriştii“, a declarat preşedintele turc.

Oficialii germani con­sideră lista Ankarei drept „absurdă“ şi „ridicolă“. Poliţia federală germană a solicitat informaţii su­plimentare de la colegii turci, însă nu a primit deocamdată niciun răs­puns.

Germania este prinsă de mult timp într-un conflict diplomatic cu Turcia, Berlinul criticând epurările realizate de admi­nistraţia lui Erdogan şi acuzând guvernul turc de recurgere la violenţă pentru a-i aduce la tăcere pe opozanţii săi politici.

În această săptămână, Germania i-a cerut ambasadorului turc în Berlin să protesteze împotriva arestării mai multor activişti din domeniul dreptu­rilor omului, printre care şi cetăţeanul german Peter Steudtner.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO