Business Internaţional

Războiul comercial continuă: Trump ar putea anunţa luni noi taxe pe importuri chinezeşti în valoare de 200 dml. dolari

Războiul comercial continuă: Trump ar putea anunţa...

Autor: Dan Straut

16.09.2018, 10:38 118

Preşedintele american Donald Trump este aşteptat să anunţe, luni, noi taxe de aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru importurile din China, au declarat surse oficiale din Administraţia SUA, citate de Reuters.

Nivelul taxei va fi probabil de aproximativ 10%, afirmă oficialii familiarizaţi cu situaţia. Acest lucru este sub nivelul de 25% pe care Administraţia SUA îl anunţase anterior pentru această posibilă rundă de tarifare.

Tarifele viitoare se vor afla pe o listă de produse care includ produse pentru tehnologia internet şi alte produse electronice, circuite imprimate şi bunuri de consum, inclusiv fructe de mare din China, mobilier şi produse de iluminat, pneuri, produse chimice, materiale plastice, biciclete şi scaune pentru copii .

Nu se ştie dacă Administraţia va scuti, acum, vreunul dintre produsele care erau pe lista anunţată în iulie.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Lindsay Walters, a declarat că Donald Trump şi Administraţia sa vor continua să ia măsuri pentru a aborda „practicile comerciale inechitabile” ale Chinei.

Un observator din mediul de afaceri american a declarat că administraţia ar fi redus nivelul tarifelor planificate după ce a consultat observaţiile publicului, sperând că firmele nu vor creşte imediat preţurile.

Donald Trump a cerut ca China să îşi reducă excedentul comercial de 375 de miliarde de dolari cu Statele Unite, politicile finale vizând achiziţionarea de tehnologii şi proprietăţi intelectuale în SUA şi retragerea subvenţiilor industriale pentru tehnologiile înalte. Săptămâna trecută, cele două mari economii din lume păreau că înregistrează progrese în domeniul comerţului. Trezoreria a invitat la discuţii înalţi oficiali chinezi, inclusiv vicepremierul Liu He.

La 7 septembrie, Donald Trump a avertizat că are pregătite alte taxe asupra importurilor chineze în valoare de 267 de miliarde de dolari, peste cele care vor fi vizate săptămâna aceasta. Dacă s-ar aduna toate tarifele, importurile totale din China care se confruntă cu tarife ar depăşi 505 miliarde de dolari, reprezentând mărfuri pe care Statele Unite le-au importat din China anul trecut.

În primele 7 luni din acest an, importurile din China au crescut cu aproape 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, potrivit datelor Biroului de statistică al SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO