Business Internaţional

Războiul de la Volkswagen: sfârşitul unui rege şi al erei Porsche

Războiul de la Volkswagen: sfârşitul unui rege şi al...

Autor: Catalina Apostoiu

27.04.2015, 00:07 3239

Au votat împotriva sa reprezentanţii salariaţilor, ai guvernului şi chiar propriul văr. După mai mult de două decenii în care a câştigat luptele pentru putere din interiorul Volkswagen, Ferdinand Piech, preşedintele consiliului director, a fost în cele din urmă înfrânt de actualul CEO, Martin Winterkorn.

Toată lumea l-a susţinut pe Winterkorn. Piech a demisionat, iar odată cu el şi şoţia sa.

Demisia lui Piech, nepotul în vârstă de 78 de ani al inventatorului legendarului Volkswagen Beetle Ferdinand Porsche, a reprezentat o adevărată surpriză având în vedere că acesta reuşise anterior să-i îndepărteze pe toţi executivii cu care intrase în conflict, inclusiv pe succesorul ales de el însuşi, Bernd Pischetsrieder.

Piech a iniţiat conflictul în momentul în care a declarat pentru revista germană Der Spiegel că nu-l mai susţine pe Winterkorn, considerat multă vreme succesorul lui Piech. De această dată se pare că Piech a calculat greşit. Încercarea sa de a scăpa de Winterkorn a stârnit nemulţumirea comitetului director al Volkswagen, acesta votând pentru susţinerea CEO-ului. Directorii de top ai VW s-au reunit şi l-au declarat pe Winterkorn „cel mai bun CEO posibil“ pentru VW. „Membrii comitetului director au decis că, având în vedere evoluţiile din ultimele săptămâni, încrederea mutuală necesară pentru o cooperare de succes nu mai există“, se arată într-o declaraţie a comitetului, preluată de Forbes.

Piech a demisionat imediat din toate poziţiile deţinute la VW. A doua soţie a sa, Ursula, care se alăturase comitetului de supraveghere în 2012, a demisionat şi ea.

Deşi sever, capricios şi adesea temut, Piech este creditat cu salvarea Volkswagen din pragul falimentului după ce a devenit CEO al companiei în 1993. Ambiţia şi imensa energie a acestuia au dus producătorul auto în apropierea poziţiei de lider mondial din punctul de vedere al vânzărilor.

Sub conducerea lui Piech, VW a devenit mult mai mult decât un producător de automobile pentru clasa de mijloc. Totuşi, marca de bază Volkswagen a întâmpinat probleme de profitabilitate. Iar investitorii s-au arătat adesea nemulţumiţi de deal-urile şi proiectele costisitoare iniţiate de acesta.

În ceea ce-l priveşte pe Winterkorn, actualul contract al acestuia expiră la sfârşitul anului 2016, însă recenta mişcare de susţinere de care s-a bucurat a inclus şi luarea în discuţie a prelungirii contractului.

Plecarea lui Piech sporeşte şansele ca Winterkorn să-i succeadă în poziţia de preşedinte, lucru pe care Piech dorea să-l împiedice cu orice preţ, cred surse din interiorul companiei, potrivit Forbes. Astfel, Matthias Mueller, CEO-ul Porsche şi membru al boardului VW, ar putea prelua conducerea VW.

Plecarea lui Piech survine într-o perioadă dificilă pentru VW, producătorul auto confruntându-se cu rezultate extrem de slabe în Statele Unite şi profitabilitate în scădere în cadrul principalelor divizii.

Iar, deşi Piech a eşuat în a-l îndepărta de la conducere pe Winterkorn, managementul VW va trebui probabil să rezolve o serie de probleme ridicate de fostul preşedinte, cum ar fi incapacitatea producătorului auto de a lansa  un automobil low-cost.

În plus, influenţa lui Piech s-ar putea face simţită în continuare prin drepturile de vot de 51% deţinute de clanul Piech-Porsche în cadrul VW.

Un scurt episod din istoria VW poate reda perfect imaginea complexităţii ţesăturii manageriale şi a rolului pe care îl joacă Piech şi familia Porsche.

În 2009, s-a produs una dintre cele mai spectaculoase fuziuni din istoria instriei auto. Eroii au fost, desigur, grupurile Porsche şi VW. Atunci, Porsche, sub ghidajul CEO-ului Wendelin Wiedeking, a încercat să preia VW. Manevra ambiţioasă s-a soldat cu eşec, iar Porsche a fost înghiţită de VW. A fost sfîârşitul unei ere pentru Porsche, sfârşitul autonomiei sale şi sfârşitul lui Wiedeking.

Şi a fost clar o victorie pentru familia Piech, dar nu şi sfârşitul clar al familiei Porsche şi al influenţei sale la VW. După fuziune, Wolfgang Porsche şi-a apărat locul în boardul de supraveghere al VW şi poziţia de preşedinte al Porsche Holding, acţionarul majoritar al VW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO