Business Internaţional

Războiul din Orientul Mijlociu se intensifică: Statele Unite vor permite Israelului să atace poziţii militare iraniene din Siria

Războiul din Orientul Mijlociu se intensifică: Statele...

Autor: Mihai Draghici

28.06.2018, 15:11 155

Statele Unite vor acorda Israelului, cu aprobarea Rusiei, dreptul de a ataca poziţii militare iraniene din Siria, afirmă surse diplomatice citate de cotidianul Al-Hayat.

Preşedinţii din SUA şi Rusia, Donald Trump şi Vladimir Putin, vor discuta pe 15 iulie despre modalităţile de retragere în totalitate a forţelor iraniene din Siria. "Statele Unite vor oferi Israelului undă verde pentru a ataca trupele iraniene din Siria oriunde şi oricând", a declarat un diplomat occidental citat de cotidianul Al-Hayat şi de site-ul Ynetnews.com.

Potrivit sursei citate, Statele Unite ar putea accepta ca preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, să rămână la putere după ce va elibera întregul teritoriu de elementele insurgente şi teroriste.

Statele Unite oferă susţinere grupurilor militare rebele care luptă împotriva Administraţiei Bashar al-Assad. La rândul său, Rusia acordă sprijin, inclusiv militar, regimului de la Damasc.

Statele Unite şi Rusia au stabilit o nouă întrevedere a preşedinţilor Donald Trump şi Vladimir Putin, dar liderul rus afirmă că, "din nefericire", relaţiile bilaterale "nu sunt în cea mai bună stare acum" din cauza disputelor politice de la Washington. Anunţul a fost făcut după ce Vladimir Putin s-a întâlnit cu John Bolton, consilier prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională. Noul summit va avea loc în iulie în Helsinki. "Din nefericire, trebuie să spun că relaţiile ruso-americane nu sunt în cea mai bună stare acum. Am spus acest lucru public de multe ori, aş vrea să repet acest lucru la întâlnirea cu dv. Cred că, în mare parte, acesta este este rezultatul aprigelor dispute politice interne din Statele Unite", a declarat Vladimir Putin în cursul întrevederii cu John Bolton referindu-se probabil la suspiciunile privind contactele echipei electorale a lui Donald Trump cu Rusia.

Liderul de la Kremlin a exprimat speranţa că vizita lui John Bolton la Moscova va fi un pas în sensul relansării relaţiilor cu Washingtonul. "Vizita dv. ne oferă speranţă că vom putea face măcar paşii iniţiali spre restabilirea relaţiilor depline între ţările noastre. Rusia nu a vrut niciodată confruntări", a subliniat Vladimir Putin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO