Business Internaţional

Reacţia premierului danez Mette Frederiksen la ideea privind cumpărarea Groenlandei de către Donald Trump: Sper că nu vorbea serios

Reacţia premierului danez Mette Frederiksen la ideea...

Autor: Teodora Marinescu

18.08.2019, 23:52 463

Groenlanda nu este de vânzare, iar ideea privind cumpărarea insulei de către Statele Unite este absurdă, a declarat duminică premierul danez Mette Frederiksen, după ce un consilier economic al preşedintelui american Donald Trump a confirmat că acesta ar fi interesat în achiziţionarea teritoriului.

"Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda este Groenlanda. Sper că nu vorbea serios", a declarat Frederiksen, potrivit agenţiei Reuters.

Liderul de la Casa Albă urmează să efectueze o vizită la Copenhaga la începutul lunii viitoare.

Consilierul pe probleme economice Larry Kudlow a confirmat că Donald Trump a exprimat ideea privind cumpărarea Groenlandei în discuţiile avute săptămâna aceasta cu consilierii săi.

"Nu vreau să prezic un rezultat. Spun doar că preşedintele, care ştie câteva despre cumpărarea propietăţilor, ia în considerare achiziţionarea Groenlandei", a declarat Kudlow.

Kudlow a menţionat că şi fostul preşedinte Harry Truman a vrut să cumpere Groenlanda.

"Danemarca deţine Groenlanda, iar Danemarca este un aliat. Groenlanda este un loc strategic", a adăugat consilierul economic.

O serie de politicieni danezi şi-au manifestat dezaprobarea faţă de ideea că SUA ar putea cumpăra Groenlanda, după ce publicaţia The Wall Street Journal a relatat că preşedintele american Donald Trump a sugerat în discuţii private că ar fi interesat să achiziţioneze insula arctică.

"Este o discuţie absurdă, iar Kim Kielsen a făcut clar faptul că Groenlanda nu este de vânzare. Conversaţia se încheie aici", a mai declarat premierul danez.

Oficialii americani consideră că Groenlanda are o mare importanţă pentru securitatea Statelor Unite. Un tratat defensiv între Copenhaga şi Washington, încheiat în urmă cu mai multe decenii, conferă forţelor armate ale SUA drepturi aproape nelimitate în Groenlanda, unde se află cea mai nordică bază militară americană, Thule Air Base. Aflată la aproximativ 750 de mile (1200 de kilometri) nord de Cercul polar arctic, baza include o staţie radar ce face parte din sistemul american de avertizare timpurie pentru ameninţări balistice. De asemenea, baza este folosită de Comandamentul Spaţial din cadrul Forţelor aeriene SUA, cât şi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO