Business Internaţional

Reacţiile la discursul lui Macron privind viitorul Europei spun multe despre cât de divizat este continentul. „A fost un discurs vizionar care va accelera procesul de integrare europeană.“

Reacţiile la discursul lui Macron privind viitorul...

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2017, 00:07 1029

Ambiţioasele propuneri ale preşedintelui francez Emmanuel Macron privind consolidarea puterii Uniunii Europene şi întărirea institu­ţiilor sale au stârnit reacţii mixte, de la laude în Bruxelles la rezervă în Berlin şi ostilitate deschisă în Praga, scrie Bloomberg.

Reacţiile au fost la fel de grăitoare cât priveşte starea actuală a Europei ca şi apelul lui Macron pentru reformarea acesteia.

Reacţiile faţă de discursul preşedintelui francez, fie că a fost vorba de tonul general sau de anumite părţi ale acestuia, pun în lumină dificultăţile politice legate de punerea în aplicare a oricărei politici coerente în blocul care deocamdată are 28 de membri.

„Europa are nevoie de curaj. Avem nevoie acum de o Europă mai strâns unită, mai puternică şi democrată“, scria preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker pe Twitter.

Italia a avut de asemenea cuvinte de laudă. „Nu există soluţii locale la probleme transnaţionale“, a declarat Sandro Gozi, ministrul italian pentru afaceri europene. „Macron tocmai ne-a amintit acest lucru, iar viziunea lui asupra Europei este şi a noastră.“

În Germania, unde cancelarul Angela Merkel se pregăteşte de negocieri extrem de dificile pentru formarea unei noi coaliţii, reacţia a ilustrat abodarea politică divizată privind Europa, oficialii germani încurajându-l şi în acelaşi timp avertizându-l pe preşedintele francez cu privire la provocările viitoare.

Ministrul german al afacerilor externe Sigmar Gabriel a declarat că discursul lui Macron a fost o „pledoarie îndrăzneaţă, pasionată împotriva naţionalismului şi pentru Europa“, adăugând că „trebuie să profităm de această şansă a unei iniţiative germano-franceze pentru a face împreună Europa mai democratică, să-i implicăm pe cetăţeni şi s-o pregătim pentru viitor“. Macron, a declarat acesta, „poate conta pe noi“.

Însă în condiţiile în care partidul său social-democrat s-a angajat să intre în opoziţie după înfrângerea istorică din alegerile de duminică, cuvintele lui Gabriel au riscat să pară oarecum lipsite de substanţă.

Prin propunerile făcute, Macron a intenţionat de asemenea să informeze Germania de cererile Franţei înainte ca liderii din Berlin să înceapă negocierile pentru formarea coaliţiei.

Deşi a admis că viziunea sa va avea nevoie de susţinerea lui Merkel pentru a se materializa, Macron a avut grijă să nu intre în prea multe detalii înainte de vreme.

„A fost un discurs vizionar care va accelera procesul de integrare europeană“, a declarat Guntram Wolff, director al think tankului Bruegel din Bruxelles.

„Îi vor accepta propunerile germanii şi alte ţări europene? În unele privinţe da, însă în altele nu imediat“, a adăugat acesta.

În Praga, însă, Andrej Babis, miliardarul pe cale să devină următorul premier al Cehiei, a avertizat că integrarea mai profundă propusă de Macron ar putea duce la părăsirea blocului de către noi state membre.

„Ar trebui să se concentreze pe Franţa“, a declarat Andrej Babis. „Cu toate aceste propuneri că vom avea un ministru al zonei euro şi despre o integrare mai strânsă, Juncker şi Macron ar trebui să se gândească de ce s-a produs Brexitul.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO