Business Internaţional

Realitate devastatoare în SUA: americanii scad în înălţime din cauza mâncării de la fast-food. Conform unei cercetări, iranienii au crescut cel mai mult într-un secol

Realitate devastatoare în SUA: americanii scad în...

Autor: Georgiana Mihalache

27.07.2016, 20:21 8922

Americanii pierd supremaţia în ceea ce priveşte înălţimea populaţiei din cauza stilului de viaţă şi a alimentaţiei nepotrivite care îi fac pe locuitorii Statelor Unite mai scunzi. Şi scandinavii au fost depăşiţi la înălţime de către bărbaţii din Olanda şi de femeile din Letonia, arată un studiu citat de Financial Times.

Ceretătorii britanici, în colaborare cu Organizaţia Mondială de Sănătate, au analizat evoluţia înălţimii a peste 18 milioane de persoane cu vârsta de 18 ani din 179 de ţări, pe o perioadă de un secol.

În 1914 americanii, canadienii şi scandinavii erau cei mai înalţi oameni din lume, însă 100 de ani mai târziu aceştia au fost depăşiţi de olandezi şi letoni. Tendinţa gobală a fost de creştere a înălţimii, în urma evoluţiei economice şi a alimentaţiei, chiar dacă există diferenţe majore între regiuni, arată rezultatele studiului.

În cazul Statelor Unite, cercetătorii arată că declinul înălţimii s-a înregistrat după anul 2000, una dintre cauzele principale fiind nutriţia neadecvată şi obezitatea cu care se confruntă americanii.

Nivelul cel mai mare de creştere în înălţime s-a înregistrat în Europa, Orientul Mijlociu şi zonele de climă temperată din Asia. Cele mai înalte femei sunt în Letonia, cu o medie de 170 de cm, iar bărbaţii olandezi cresc 183 de cm, mai scrie FT.

Iranienii au crescut cel mai mult într-un secol, cu 16,5 cm, iar femeile din Coreea de Sud au o înălţime cu 20 de cm mai mare în 2014 faţă de nivelul de acum 100 de ani.

„Studiul nostru arată că vorbitorii de limba engleză, mai ales persoanele din Statele Unite, scad în înălţime faţă de ţările dezvoltate din Europa şi Asia”, spune preofesorul Majid Ezzati, cel care a condus cercetarea, citat de FT.

O altă ipoteză privind scăderea în înălţime a americanilor se referă la influenţa imigranţilor care a dus la decalajele dintre diverse regiuni.

Înălţimea este influenţată de factori precum nutriţia şi mediul în care oamenii trăiesc şi îşi desfăşoară activităţile. Oamenii de ştiinţă măsoară şi regimul alimentar al mamelor înainte să nască şi alimentaţia din copilărie, luând în considerare şi criteriul genetic, conform studiului publicat pe elifesciences.org. Persoanele înalte trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoase decât cele scunde, au o educaţie mai bună şi câştigă mai mult, chiar dacă unele cercetări au arătat că în cazul celor înalţi există un risc crescut de prostată sau cancer ovarian.

Cei mai scunzi bărbaţi sunt locuitorii Timorului de Est, o ţară din partea de sud-est a Asiei, cu o medie de 160 de cm, iar cele mai scunde femei sunt în Guatemala, America Centrală, măsurând în medie doar 149 de cm.

Diferenţa dintre valorile celor mai înalte state, respectiv cele mai scunde este de 23 de cm în cazul bărbaţilor, iar în ceea ce le priveşte pe femei, cercetătorii au observat o diferenţă de 20 de cm, potrivit Reuters.

Atenţia cercetătorilor se îndreaptă spre unele ţări din Africa, cum ar fi Sierra Leone, Uganda şi Rwanda, unde înălţimea a scăzut cu 5 cm faţă de acum 40 de ani.

Cel mai înalt om în viaţă este Sultan Kosen care măsoară 2,51 m, în timp ce la polul opus s-a situat un nepalez, Chandra Dangi, care avea 54 de cm şi a murit în 2015, potrivit Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO