Business Internaţional

Rebeli sirieni afirmă că au ucis unul dintre membrii echipajului avionului rus doborât

Rebeli sirieni afirmă că au ucis unul dintre membrii...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

24.11.2015, 13:25 13446

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

"În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adaugă că "oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată".

"Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari... o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs", a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Cei doi aviatori s-au paraşutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează conflictul prin intermediul unor activişti locali, a anunţat că elicoptere ruseşti efectuau căutări în zona în care s-a prăbuşit aeronava, în Munţii Jabal al-Turkoman.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forţe guvernamentale, susţinute de atacuri aeriene ruse, şi facţiuni siriene rebele.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

"Trebuie să avem răbdare, este un incident foarte grav, dar, din nou, fără toate informaţiile este imposibil să se spună ceva şi ar fi greşit", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei ruse Tass.

El a refuzat să comenteze în legătură cu vizita ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, programată săptămâna aceasta în Turcia.

Ministerul rus al Apărării a anunţat, citat de Tass, că informaţii preliminare sugerează că avionul, care se afla la aproximativ 6.000 de metri altitudine, a fost doborât de la sol.

"În timpul zborului, avionul s-a aflat exclusiv deasupra teritoriului sirian. Date obiective de monitorizare confirmă acest lucru", a anunţat ministerul.

Preşedintele rus Vladimir Putin se întâlneşte cu regele Iordaniei Abdallah în staţiunea rusă Soci, la Marea Neagră, pentru a discuta despre războiul din Siria şi Statul Islamic.

Avioane de vânătoare de tip F-16 au doborât marţi un avion de vânătoare rusesc în apropiere de frontiera cu Siria, a anunţat marţi agenţia turcă Anadolu, iar Ministerul rus al Apărării a confirmat că un avion rusesc de tip Suhoi-24 s-a prăbuşit.

Avionul de tip Su-24 s-a prăbuşit în apropiere de oraşul sirian turkmen Bayirbucak (nord-vest), iar armata turcă a anunţat că aeronava a fost avertizată de zece ori în cinci minute, înainte să fie doborâtă, potrivit Anadolu.

"Un avion de război de naţionalitate necunoscută care a încălcat spaţiul aerian turc la Yayladagi, în regiunea Hatay, la ora locală 9.20 (9.20, ora României), a fost alertat de zece ori în cinci minute", a anunţat armata într-un comunicat citat de Anadolu, adăugând că răspunsul avioanelor de tip F-16 a respectat regulile turce de angajament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO