Business Internaţional

Recep Tayyip Erdogan: NATO nu înseamnă doar SUA; Toate statele membre ale Alianţei sunt egale

Recep Tayyip Erdogan: NATO nu înseamnă doar SUA; Toate...

Autor: Marian Avram, Mediafax

13.02.2018, 14:05 114

Într-un discurs susţinut în faţa grupului parlamentar al partidului de guvernământ din Turcia, AKP, Erdogan a cerut Statelor Unite să-şi respecte oblicaţiile din interiorul NATO.

”Ce fel de alianţă este asta? Ca preşedinte al Turciei, spun că NATO nu înseamnă doar SUA. Toate statele membre ale Alianţei sunt egalele Statelor Unite”, a declarat Erdogan.

Declaraţiile lui Erdogan vin cu trei zile înaintea unei vizite pe care secretarul american de Stat, Rex Tillerson, urmează să o efectueze în Turcia.

Tensiunile dintre Washington şi Ankara s-au intensificat în ultimele săptămâni, mai ales în contextul operaţiunii militare lansate de Turcia împotriva kurzilor din provincia siriană Afrin.

Erdogan a criticat şi declaraţiile comandantului coaliţiei anti-Stat Islamic, locotenent-generalul Paul Funk, care a avertizat că dacă Turcia va extinde operaţiunea militară şi în provincial siriană Manbij, atunci Ankara va primi un răspuns ferm.

”Cei care spun că ne vor da un răspuns ferm nu au fost loviţi de palma otomană”, a reacţionat Erdogan.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.

Ulterior, Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO