Business Internaţional

Recesiunea economică la nivel global în următorii doi ani este „cel mai probabil scenariu“

Economia Chinei a contribuit anul trecut cu 13,3% la PIB-ul mondial şi cu 14,3% la comerţul internaţional

Economia Chinei a contribuit anul trecut cu 13,3% la PIB-ul mondial şi cu 14,3% la comerţul internaţional

Autor: CătăIina Apostoiu

11.09.2015, 00:03 1722
Willem Buiter, economist-şef la Citigroup şi fost strateg al Băncii Angliei, avertizează cu privire la efectele pe care le vor avea problemele din China asupra economiei mondiale.

Astfel, “aterizarea dură” a economiei chineze ar putea afunda economia mondială în recesiune în următorii doi ani, afirmă Buiter, potrivit The Guardian.

În contextul în care banca centrală americană se pregăteşte să decidă dacă va sfida avertismentele privitoare la fragilitatea economiei majorând dobânzile de politică monetară săptămâna viitoare, o notă recentă a specialiştilor de la Citi trage semnalul de alarmă cu privire la probabilitatea ca economia mondială să intre în recesiune. Această probabilitate este de 55%.

Aceştia se aşteaptă ca frânarea economiei să fie declanşată de diminuarea cererii venite din partea economii chineze, care, în opinia analiştilor de la Citi, îşi pierde rapid din energie.

“În cazul în care China va intra în recesiune, Rusia şi Brazilia fiind deja în recesiune, considerăm că multe alte pieţe emergente, deja slăbite, vor urma aceeaşi cale, în parte ca rezultat al efectelor crizei din China asupra cererii şi preţurilor materiilor prime”, se arată în nota publicată de analiştii de la Citi.

Economistul de la Citi este sceptic cu privire la capacitatea Beijing-ului de a atenua criza care se profilează deja.

Acesta enumeră declinul pronunţat al PIB-ului economiilor emergente, declinul comerţului mondial şi preţurile scăzute ale materiilor prime şi inflaţia drept semne că efectele situaţiei dramatice din China îşi fac deja simţite efectele.

Buiter se teme că autorităţile din ţările dezvoltate nu sunt bine echipate pentru a reacţiona, având în vedere că ratele dobânzii sunt aproapiate de zero, iar pe fondul nivelurilor ridicate ale datoriilor guvernele ar putea ezita în a oferi sprijin fiscal.

Puţini alţi economişti anticipează o recesiune la nivel mondial, însă Buiter afirmă că se întâmplă rar ca economiştii să declare recesiunile, redresările sau perioadele de boom până când acestea nu devin evidente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO