Business Internaţional

Recesiuni şi crize financiare în America, dar nimeni nu cântă prohodul celei mai mari economii a lumii

Prăbuşirea preţurilor petrolului şi a altor materii prime a îngheţat economiile mai multor state americane dependente de veniturile din ţiţei şi cărbune

Prăbuşirea preţurilor petrolului şi a altor materii prime a îngheţat economiile mai multor state americane dependente de veniturile din ţiţei şi cărbune

Autor: Bogdan Cojocaru

27.03.2017, 20:39 3905
Pentru aceia care spun că Uniunea Europeană nu poate supravieţui din cauza divergenţelor economice dintre ţările membre, SUA ar putea veni ca o revelaţie.

Cea mai mare economie a lumii are multiple focare de crize financiare, state excesiv de cheltuitoare şi altele rătăcite în recesiune şi cu toate acestea nu i se cântă prohodul.

Guvernul statului Illinois cheltuie aproape la fel de mult ca oricare alt stat american cu excepţia unui singur domeniu, unul care distruge bugetul, după cum le-a explicat congresmenilor Thomas Walstrum, economist la Federal Reserve Bank of Chicago.

„Cheltuielile cu pensiile sunt o parte importantă din ceea ce diferenţiază Illinois de alte state. Dacă combini cheltuielile pe pensii de-a lungul anilor, acestea reprezintă 75% din diferenţele dintre Illinois şi un stat american tipic“, spune Walstrum.

Fondurile de pensii din acest stat au un deficit de peste 130 de miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât bugetul operaţional, scrie Illinois News Network. Cheltuielile cu pensiile reprezintă un sfert din cheltuielile anuale ale Illinois. Dintre oraşe, campion la cheltuială este Chicago, responsabil pentru mai mult de jumătate din datoria locală de

50 de miliarde de dolari acumulată în timp de municipalităţi pentru plata pensiilor. Deficitul bugetar al statului a început să se dezvolte în urmă cu mulţi ani.

„Guvernul Illinoisului a început să cheltuiască mai mult decât câştigă acum mult timp. Din câte am găsit eu, în urmă cu 20 de ani lucrurile au început să se schimbe“, a explicat Walstrum.

Datoriile mari pentru pensii nu sunt specifice doar acestui stat. De altfel, se vorbeşte de venirea iminentă a unei crize a pensiilor în SUA.

În alt stat, fondul sistemului de pensii al angajaţilor din şcolile publice din Michigan are un deficit de finanţare de 26,7 miliarde de dolari. În 41 din ultimii 42 de ani fondul a plătit beneficii în valoare mai mare decât activele, potrivit unor estimări, scrie un editorialist al MarketWatch. În aceste condiţii, o treime din cheltuielile salariale ale şcolilor din Michigan se duc pe pensii şi nu la profesorii care predau. Planul de pensii al guvernului din Carolina de Sud are un deficit de 24,1 miliarde de dolari. Planul plăteşte pensiile pentru unu din nouă rezidenţi ai acestui stat.

La nivel naţional, obligaţiile viitoare care în prezent nu sunt acoperite cu finanţare pentru plata pensiilor au crescut de la 292 mld. dolari în 2007 la 1.900 de miliarde de dolari, notează Bloomberg, care scrie că criza pen­siilor este prea mare pentru ca pieţele să-şi permită s-o ignore. După unele estimări, aceste datorii pot creşte la 6.000 de miliarde de dolari dacă se menţin actualele yielduri ale titlurilor americane de trezorerie. New Jersey şi oraşele Chicago, Houston şi Dallas au fost luate la ţintă de agenţiile de rating din cauza problemelor legate de pensii.

Kansas, New Mexico, Oklahoma şi Wyo­ming au altfel de probleme. Aceste state, de­pendente de veniturile din petrol, s-au con­fruntat cu recesiuni severe anul trecut. Aceasta ar explica de ce economia SUA trece prin cea mai chinuită revenire de după Cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Bloomberg.

Alte state, printre care Maine, Montana, Dakota de Nord, Louisiana şi Virginia de Vest au trecut prin recesiuni mai blânde, potrivit unui studiu al lui Jason Brown, economist al Federal Reserve Bank of Kansas. Brown a explicat că impactul prăbuşirii preţurilor materiilor prime a fost deosebit de dur pentru statele dependente de petrol şi cărbune, ducând la contracţii economice în condiţiile în care guverne locale precum cel din Oklahoma au recurs la măsuri de austeritate.

Rezultatele studiului subliniază şi inegalitatea economică în creştere din SUA. Datele Bloomberg arată că state precum Washington şi Massachusetts au înregistrat anul trecut ritmuri cu mult peste media naţională. Acolo, angajările au crescut, în timp ce în Louisiana, Oklahoma, Wyoming, Dakota de Nord şi Alaska şomajul a crescut. Aceste decalaje au avut un rol important în victoria lui Donald Trump în alegeri.

Identificarea recesiunilor la nivel de stat nu este o ştiinţă exactă şi nu există vreo instituţie în sarcina căreia să cadă clar acest lucru. Însă şi alţi cercetători au ajuns la rezultate similare cu cele ale lui Brown. În ianuarie, agenţia de rating Standard & Poor's a atenţionat că şase din opt state importante pentru producţia de ţiţei au intrat în recesiune în 2015 şi 2016, inclusiv New Mexico, Oklahoma şi Wyoming. Analiza arată şi că Alaska, Louisiana şi Dakota de Nord au intrat în recesiune. De altfel, Dakota de Nord s-a transformat din statul cu cea mai rapidă creştere în 2014 în cel cu cea mai slabă evoluţie în 2015.

Stalele despre care S&P şi Brown spun că au fost în recesiune reprezintă 4,4% din PIB-ul SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO