Business Internaţional

Record sumbru: Golful Mexicului a înregistrat cea mai mare „zonă moartă” din lume

Record sumbru: Golful Mexicului a înregistrat cea mai...

Autor: Alex Ciutacu

04.08.2017, 13:22 591

Golful Mexicului a înregistrat un record nedorit, cea mai mare „zonă moartă” din lume, un fenomen masiv, cauzat de oameni, care reprezintă existenţa unei cantităţi prea mici de oxigen pentru a susţine vieţuitoarele marine, potrivit Business Insider.

Zona hipoxică se întinde pe o suprafaţă de 22.700 de kilometri pătraţi, potrivit Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei(NOAA). Suprafaţa este mai mare cu 3% faţă de anteriorul record, înregistrat în 2002.

„Am preconizat că va fi imens, şi este imens”, spune cercetătoarea Nancy Rabalais, care urmăreşte evoluţia zonei din 1985.

Rablais susţine că vânturile din vest şi din sud-vest au împins zona hipoxică mai aproape de ţărm. „Dacă nu existau, cu siguranţă zona s-ar fi întins pe o suprafaţă mai mare”, spune aceasta.

„Dimensiunea zonei moarte arată că poluarea cu nutrienţi, în principal proveniţi din agricultură, care se revarsă în râul Mississippi, continuă să afecteze resursele naţionale de coastă şi vieţuitoarele din golf”, spune NOAA.

Un studiu finanţat de NOAA şi condus de Universitatea Duke, a descoperit că zona moartă din golf va afecta dezvoltarea creveţilor, rezultând în mai puţini creveţi de dimensiune mare, ceea ce va conduce la probleme, pe termen scurt, pe piaţa creveţilor.

Este necesară reducerea cantităţii de nitrogen care se revarsă în Mississippi, cu până la 59%, în cadrul unei acţiuni plănuite la nivel naţional, de a reduce cu două treimi suprafaţa zonei moarte, până în 2035.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO