Business Internaţional

Referendumul din Marea Britanie, cel mai periculos vot din istoria UE

Referendumul din Marea Britanie, cel mai periculos vot...

Autor: Bogdan Cojocaru

24.06.2016, 00:07 2216

Nici furtunile, nici inundaţiile şi nici transportul perturbat nu i-au împiedicat ieri pe britanici să iasă să voteze în cel mai urmărit şi, spun unii, cel mai periculos referendum din istoria recentă a Europei – votul despre rămânerea sau ieşirea Marii Britanii din UE. Mulţi au avertizat că indiferent de rezultatul votului Europa se va transforma, nu va mai fi la fel, pentru că există din ce în ce mai multă neîncredere în proiectul european, după cum spune Charles Michel, premierul Belgiei, că oamenii vor „o Europă nouă, o altă Europă“.

Din neîncrederea oamenilor au început deja să se în­frup­te partidele populiste. Formaţiunea antisistem Mişca­rea Cinci Stele din Italia, care tocmai a câştigat ale­gerile pentru pri­măria Ro­mei, a ce­rut un referendum na­ţional despre re­nunţarea la euro. Tot în Italia, Luca Zaia, preşedintele re­giunii italiene Ve­neto şi mem­bru al parti­du­lui xeno­fob şi anti-UE Liga Nordului, a declarat că, indiferent de rezultatul referendumului din Marea Britanie, Veneto „va merge înainte cu decizia de a cere un referendum pentru o autonomie mai mare“ faţă de restul Italiei.

În Franţa, Marine Le Pen, liderul Frontului Naţional, un partid de extremă dreapta, a promis francezilor propriul referendum privind apartenenţa la UE. Sondajele de opinie arată că în Franţa prinde puternic contur un curent de nemulţumire faţă de UE. Pentru Le Pen, referendumul istoric este un semn clar că UE „se descompune“. „Aş fi votat pentru Brexit, chiar dacă cred că Franţa are mult mai multe motive să plece decât Marea Britanie“, a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO