Business Internaţional

Referendumul ungar anti-Bruxelles este o afacere bănoasă

Viktor Orban, premierul Ungariei

Viktor Orban, premierul Ungariei

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2016, 00:04 840
Premierul maghiar Viktor Orban promite o „luptă pe viaţă şi pe moarte“ cu Comisia Europeană pentru schim­barea regulilor privind distri­buirea imigranţilor după referen­dumul de pe 2 octombrie, un vot caracterizat de Bloomberg ca fiind manipulativ şi despre care o parte din presa maghiară scrie că ar avea ca scop abaterea atenţiei de la erori de calcul electoral grave făcute de partidul său.

Dincolo de implicaţiile politice şi diplo­matice, referendumul este şi o afa­cere bănoasă pentru cine are relaţii la par­tidul de guvernământ. Fondurile pu­blice de 3,1 miliarde de forinţi (11,3 mili­oane de dolari) alocate de guvern pentru votul de pe 2 octombrie au fost epuizate până la sfârşitul lunii august, aşa că ministrul propagandei Antal Rogán a semnat în august încă un contract, fără licitaţie, de 800 de milioane de forinţi (2,9 milioane de dolari) cu un consorţiu de companii de publicitate deţinute de omul de afaceri Csaba Csetényi, vecin de cartier (cartierul exclusivist Pasa Park din Budapesta) cu Rogán şi susţinător al partidului de guvernământ Fidesz, scrie cotidianul Népszabadság, preluată de Budapest Beacon.

Contractul iniţial de 3,1 miliarde de forinţi a fost atribuit aceluiaşi consorţiu.

Csetényi a primit misiunea de a „implementa o campanie de conştientizare a publicului şi de a afişa masajul anticote (privind distribuirea refugiaţilor) al guvernului“. Companiile de media ale lui Csetényi au devenit partenerul favorit al ministerului propagandei condus de Rogán, primind zeci de miliarde de forinţi pentru campanii media guvernamentale.

Despre referendum, Bloomberg scrie că acesta riscă să şubrezească şi mai mult Uniunea Europeană. Întrebarea la care va trebui să răspundă electoratul – „Vreţi ca UE să poată dispune distribuirea obligatorie a cetăţenilor nonunguri în Ungaria fără acordul parlamentului?“ – este un exemplu ca la carte de manipulare.

Referendumul nu a fost gândit să ţintească planul UE de a aduce 1.294 refugiaţi în Ungaria, cota acestei ţări din totalul de 160.000 de persoane din Orientul Mijlociu pe care autorităţile europene le-au propus pentru relocare. Ungaria şi Slovacia au atacat deja în instanţă UE în ceea ce priveşte cotele de refugiaţi şi, în teorie, Orban se poate opune prin veto unui astfel de plan. Referendumul îl va ajuta să-şi crească popularitatea şi să capete un avantaj „democratic“ în negocierile cu alţi lideri din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO