Business Internaţional

Reglare de conturi între oligarhii ruşi? Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri a fost arestat

Vladimir Ievtuşenkov. Foto: Ignat Solovey

Vladimir Ievtuşenkov. Foto: Ignat Solovey

Autor: Bogdan Cojocaru

18.09.2014, 00:02 1218

Procurorii ruşi l-au acuzat de spălare de bani pe unul dintre cei mai bogaţi oligarhi din ţară, pe Vladimir Ievtuşenkov, cu afaceri variind de la petrol la telecomunicaţii, şi l-au plasat sub arest la domiciliu în ceea ce pare a fi escaladarea majoră a unui conflict legat de acţionariatul unei companii petroliere locale, scrie The Wall Street Journal.

Procurorii au anunţat că acuzaţiile de spălare de bani privesc o afacere care implică acţiuni la o companie energetică al cărei nume nu l-au precizat din regiunea Başkortostan. Holdingul lui Ievtuşenkov, AFK Sistema, deţine participaţii semnificative la compania petrolieră Bashneft şi la un producător de electricitate din acea regiune.

Arestarea aduce aminte de cazul fostului oligarh Mihail Hodorkovski, care era unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia înainte de a fi condamnat la 10 ani de închisoare sub acuzaţii considerate de unii analişti ca motivate politic. Cotidianul „Vedomosti“ l-a citat pe Hodorkovski acuzându-l pe Igor Sechin, şeful gigantului petrolier Rosneft, deţinut de stat, ca fiind în spatele acuzării lui Ievtuşenkov.

Activele fostei companii Iukos a lui Hodorkovski au ajutat Rosneft să creas­că la proporţiile actuale. Hodorkovski l-a acuzat pe Sechin că stă în spatele arestării sale în 2003 şi al declinului companiei sale Iukos.

Fostul oligarh a spus că el crede că Sechin, un aliat de-al lui Putin, vrea acum să înlăture riscul scăderii producţiei prin preluarea controlului Bashneft. „Este vorba despre acelaşi Igor Ivanovici Sechin, care în 11 ani nu a devenit mai deştept, ci poate mai lacom“, a spus Hodorkovski. Presa rusească a scris în iunie că cea mai mare companie petrolieră din Rusia ia în considerare cumpărarea Bashneft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO