Business Internaţional

Regula "comunistă" a circulaţiei maşinilor cu numere pare/impare, aplicată în prezent la Paris

Regula "comunistă" a circulaţiei maşinilor cu numere...

Autor: Iuliana Enache

17.03.2014, 10:23 2164

Cu excepţia derogărilor, doar maşinile şi motocicletele care au plăcuţe de înmatriculare cu numere impare pot circula începând cu ora locală 05.30 (06.30 ora României).

Şoferi ale căror maşini au numere pare vor trebui să găsească o alternativă: să meargă în maşină împreună cu alte persoane, să lucreze de acasă sau să folosească transportul în comun.

Această decizie, inedită din 1997, a fost anunţată sâmbătă, cu opt zile înaintea alegerilor municipale, şi a fost aprobată de stânga şi ecologişti dar a declanşat critici acerbe în rândul opoziţiei şi asociaţiilor de şoferi şi motociclişti.

În opinia preşedintelui UMP (dreapta), Jean-François Copé, această măsură "ţine de comunicare". Măsuri superficiale, consideră candidata UMP la primăria Parisului, Nathalie Kosciusko-Morizet. "Pentru prima dată un Guvern îşi asumă responsabilităţile", a declarat în schimb ministrul socialist al Sănătăţii, Marisol Touraine.

Pentru a compensa imobilizarea forţată a jumătate dintre maşini, transportul public va fi gratuit. Staţionarea va fi, de asemenea, gratuită la Paris pentru maşinile cu numere pare.

Pentru a supraveghea circulaţia alternativă, vor fi mobilizaţi aproximativ 700 de poliţişti, la circa 60 de puncte de control. Şoferii şi motocicliştii care vor sfida interdicţia vor primi amendă: 22 de euro pe loc sau 35 de euro după trei zile. Dacă refuză să se întoarcă, vehiculul lor va fi imobilizat.

Nu toate vehiculele cu numere pare sunt interzise: vor putea circula vehiculele electrice sau hibride, maşinile care au cel puţin trei persoane la bord, vehiculele şcolare şi taxiurile.

Particulele în suspensie pot provoca astm, alegii, boli respiratorii sau cardiovasculare, iar cele mai fine dintre ele au fost recunoscutec a fiind cancerigene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO