Business Internaţional

Represiunea saudită poate fi o oportunitate pentru investitori

Represiunea saudită poate fi o oportunitate pentru...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

16.11.2017, 13:05 182

Investitorii s-au panicat după ce şi-au dat seama că echilibrul precar din regiune ar putea fi pierdut dacă tensiunile s-ar înteţi, explică Spinozzi.

„Lumea priveşte cu atenţie represiunea saudită şi se întreabă care este scopul final al prinţului moştenitor Mohammad bin Salman. După aducerea în atenţia publicului a planului său până în 2030, este clar că tânărul prinţ manifestă o dorinţă de reîntoarcere la un islam moderat, dorinţă arătată prin faptul că a avut un rol important în decizia de a permite femeilor să şofeze şi de a permite turiştilor să viziteze siturile arheologice construite înainte de era islamică. Cu siguranţă, nimeni nu s-ar fi aşteptat că el îşi va trimite familia şi prietenii la închisoare. Totuşi, în spatele uşilor somptuosului hotel Ritz Carlton din Riad se află aproape 30 de persoane ale căror conturi bancare valorează aproximativ 800 de miliarde de dolari în total, pe care guvernul le-a blocat până la noi dispoziţii”, spune Althea Spinozzi.

Cei care au avut cel mai mult de suferit au fost companiile mai mici precum EA Partners, un vehicul cu un scop specific având conexiuni cu Etihad Airways, care a fost retrogradat la CC în octombrie anul acesta de Fitch. După retrogradare, obligaţiunile de prim rang pentru 2021 dădeau o cotaţie de peste 80 de cenţi pentru un dolar, în timp ce acum se tranzacţionează în jur de 75, oferind un randament de peste 15%, cu două puncte mai mult decât înainte de represiunea saudită.

Chiar şi companiile cu un rating mai bun, cum este Saudi Electricity (A2), au primit o lovitură crescând până la +25bps pentru obligaţiunile de prim rang mai lungi, cu scadenţă în 2044. Obligaţiunile guvernamentale din regiune au scăzut în Bahrain şi Oman. Bahrain 2029 se tranzacţionează acum cu +40bps mai mult, iar Oman 2027 se tranzacţionează cu +30 bps mai mult. Titlurile internaţionale saudite în USD s-au corectat uşor, randamentele obligaţiunilor de prim rang pentru 2047 crescând cu +25bps, în timp ce scadenţele mai scurte s-au corectat 15/20bps.

Pentru a complica şi mai mult situaţia, primul ministru libanez, Saad Hariri, şi-a dat demisia din funcţia sa din Riad. Saad deţine atât cetăţenie libaneză, cât şi saudită şi pare a fi încă în casa sa din Riad cu familia. Obligaţiunile guvernamentale libaneze au avut cel mai mult de suferit, crescând cu până la două puncte pe curbă, atingând un randament de 9% vinerea trecută. În timpul weekendului, se pare că au existat discuţii cu Saad Hariri care spune că se va întoarce în curând în Liban - de atunci randamentele s-au stabilizat la aproximativ 8%.

Evident, investitorii intră în panică pentru că orice schimbare a status quo-ului într-o ţară reprezintă o ameninţare pentru plata investiţiei lor. Totuşi, prinţul moştenitor nu are interesul de a pune în pericol status quo-ul monarhiei saudite. „Cred că Mohammed bin Salman ia măsuri pentru protejarea elitei şi nu pentru a o distruge. Prinţul moştenitor nu are niciun motiv de a închide persoane influente pentru că nu se confruntă cu riscul de a fi destituit. Aceasta pentru că, spre deosebire de alte monarhii, familia regală extinsă saudită nu are circumscripţii directe în rândul populaţiei care se poate organiza împotriva monarhului şi să-l detroneze. Astfel, cea mai mare ameninţare pentru monarhie ar fi o revoluţie care ar veni din straturile de mai jos ce ar elimina întreaga familie regală şi care ar pune în pericol ţara şi regiunea. Printr-o revoluţie de sus, regele poate întări puterea elitei, deoarece echilibrul este readus în societate în momentul în care guvernul preia controlul activelor care au fost obţinute de persoane influente prin corupţie. Multe dintre aceste active influenţează direct populaţia saudită, căci includ terenuri şi proprietăţi care, în acest moment, sunt destul de costisitoare, aflându-se în proprietatea unui număr mic de persoane. În momentul în care aceste terenuri vor fi înapoiate guvernului saudit, preţurile terenurilor vor scădea, oferind claselor sociale inferioare oportunitatea de a intra pe piaţa proprietăţilor”, explică Spinozzi.

Din momentul în care preţurile petrolului s-au prăbuşit, în 2014, situaţia economică a ţării s-a deteriorat pe măsură ce rezervele de monedă străină s-au diminuat (au scăzut de la 700 mld dolari în octombrie 2014 la 550 mld dolari în septembrie anul acesta), iar creşterea PIB-ului a scăzut de la 3,65% în 2015 la 1,40% anul trecut şi este prevăzută o creştere record de 0% anul acesta.

Datele economice mediocre ale Arabiei Saudite susţin ideea că lucrurile trebuie să se schimbe şi, în momentul în care guvernul ia înapoi activele pe care corupţii le-au adunat în ultimii ani, acesta va fi într-o poziţie mai bună pentru a face investiţiile necesare în tehnologie şi educaţie.

Planul grandios al prinţului moştenitor este denumit “Viziunea 2030”, prin care intenţionează să întrerupă dependenţa ţării de petrol. Va avea nevoie de mai multe investiţii în afara celor confiscate, iar acesta e motivul principal pentru care va face tot ce va putea pentru a nu speria investitorii.

A demonstrat că îi pasă de pieţele financiare căci săptămâna trecută s-a raportat faptul că fonduri de investiţii legate de guvern au cumpărat acţiuni pentru a evita o lichidare pe scară largă.

Deşi Arabia Saudită vrea să se îndepărteze de modelul de economie dependentă de petrol, preţurile petrolului care se redresează pot să-i fie favorabile. Chiar şi într-un mediu cu preţuri extrem de scăzute pentru petrol, aşa cum am văzut în 2016, ţara poate face bani din producţia de petrol. Arabia Saudită beneficiază de pe urma faptului că nu are impozite pe producţie şi a faptului că zăcămintele de petrol sunt aproape de suprafaţă, făcând extracţia mai uşoară.

Toate acestea indică faptul că există oportunităţi bune în regiune ce pot decurge din scăderea generalizată de pe piaţa saudită de obligaţiuni. Cu toate acestea, investitorii trebuie să se pregătească să facă faţă unei perioade de volatilitate în regiune pe măsură ce se restabileşte echilibrul, încheie analistul Saxo Bank.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO