Business Internaţional

Retragerea trupelor ruse va declanşa o incursiune a Republicii Moldova, crede liderul Transnistriei

Retragerea trupelor ruse va declanşa o incursiune a...

Autor: Mediafax

24.08.2017, 12:25 301

La 21 iulie, Parlamentul Republicii Moldova a votat declaraţia înaintată de deputaţii din Partidul Democrat în privinţa retragerea trupelor ruse din Transnistria, despre care se consideră că se află ilegal pe teritoriul statului moldovean.

"Forţele de menţinere a păcii, în primul rând cele ruse, garantează pacea pe teritoriul nostru. Fără misiunile de menţinere a păcii va exista război. Curtea Constituţională a Republicii Moldova consideră că acest teritoriu este ocupat, ceea ce înseamnă că poate fi folosită forţa ... Cei care doresc înlăturarea pacificatorilor vor un război", a spus Krasnoselski.

Miercuri, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizaţia Naţiunilor Unite, Victor Moraru, a solicitat ONU să includă subiectul retragerii trupelor militare ruse din Transnistria pe agenda următoarei sesiuni a Adunării Generale.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a replicat că este "o acţiune neprietenoasă" care reflecta diviziunile existente între preşedinte şi restul puterii executive de la Chişinău.

Anterior, Curtea Constituţională de la Chişinău a adoptat o hotărâre potrivit căreia "dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor sau bazelor militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională."

În decizia Curţii Constituţionale se mai arată că participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Naţiunilor Unite, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, etc., care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu statutul de neutralitate.

Trupele ruse au făcut parte din cadrul unei forţe multinaţionale de menţinere a păcii în Transnistria din 1992. Regiunea şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO