Business Internaţional

Dacă nu a reuşit să spargă tradiţia stabilită de greii vestului aducând o agenţie europeană de top în est, Slovacia atacă cel mai râvnit job din clubul euro. Prin Slovacia, estul „loveşte establishmentul european“

Ministrul slovac de finanţe Peter Kazimir, încercarea singurei ţări est-eropene care a adoptat euro de a prelua şefia Eurogroup

Ministrul slovac de finanţe Peter Kazimir, încercarea singurei ţări est-eropene care a adoptat euro de a prelua şefia Eurogroup

Autor: Bogdan Cojocaru

04.12.2017, 00:07 1229

Dacă Polonia şi Ungaria au ales să sfideze valo­rile europene pentru a ob­ţine un statut aparte în Uniunea Eu­ro­peană, cu mai puţin control din par­tea Comisiei Europene, Slovacia, sin­gura ţară est-europeană care a adoptat euro, sfidează regulile nescrise pentru a obţine un rol mai important în UE.

Luna trecută, pentru că nu a intrat nici măcăr în prima fază de vot pentru ale­ge­rea ţării gazdă a Agenţiei Euro­pe­ne pentru Medicamente după Brexit, Slovacia s-a abţinut de la vot în fi­nală lăsând astfel hazardului  viitorul agen­ţiei. Guvernul şi-a descris decizia ca o formă de protest pentru că niciuna din­tre preţioasele agenţii europene care vor fi mutate din Marea Britanie nu va ajunge în Europa de Est. Apoi, la sfâr­şitul săptămânii trecute, ministrul slo­vac de finanţe şi-a lansat candi­da­tura pentru şefia Eurogroup, reu­niu­nea celor 19 miniştri de finanţe din zona euro. Eurogroup a avut un rol im­portant în stabilirea strategiei anticriză a regiunii şi influenţează deciziile eco­no­mice şi financiare europene.

Decizia, luată în ultimul minut, a fost de­s­crisă ca o surpriză şi, de revista Politico, drept o lovitură dată de Euro­pa de Est establishmentului european. Can­­didatura Slovaciei pentru Euro­group ameninţă armonia stabilită între diverse grupuri politice din UE chiar înainte de desfăşurarea următoarei rude de selecţie pentru unele dintre cele importante posturi din UE.

Candidatura ministrului slovac de finanţe Peter Kazimir rupe consensul din rândul socialiştilor din zona euro, care l-au ales anterior pe portughezul Mario Centeno pentru a-i reprezenta oficial. Financial Times scrie că şefii de stat din Italia, Portugalia, Franţa şi Germania s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta despre cine va fi şeful Eurogroup. Surse diplomatice au spus că Mario Centeno a fost preferat în defavoarea italianului Pier Carlo Padoan, un alt candidat de centru-stânga. Şansele italianului au fost mai mici din cauza alegerilor din primăvară din ţara sa, în urma cărora şi-ar putea pierde poziţia în guvern.

Peter Kazimir a ieşit din graţiile socialiştilor din zona euro din cauza naturii sale impredictibile. Mai mulţi oficiali din zona euro au explicat pentru Politico că slovacul are tendinţa de „a vorbi fără să gândească“. Un oficial a spus că nu ştie dacă Kazimir îşi va putea face treaba „fără să insulte oamenii“. Cursa pentru Eurogroup se încheie astăzi, când se va hotărî cine îl va înlocui pe social-democratul olan­dez Jeroen Dijsselbloem, al cărui mandat se încheie în ianuarie.

Kazimir şi Centeno s-au alăturat în această competiţie liberalului luxem­burghez Pierre Gramegna şi letonei  Dana Reizniece-Ozola din Partidul Verzilor şi al Fermierilor.

Surpriza Slovaciei vine la mai pu­ţin de două săptămâni după ce capi­tala ţării, Bratislava, a pierdut cursa pen­tru găzduirea Agenţiei Eu­ro­pene a Medi­ca­mentelor (EMA). Învin­gă­tor a ieşit Amesterdamul, prin tragere la sorţi, după ce finala cu Milano s-a în­che­iat la egalitate din cau­za abţinerii de la vot a mi­nistrului slovac al sănătăţii.

Bratislava nu s-a calificat nici mă­car în prima fază de vot cu toate că a fost considerată unul dintre prin­ci­palii concurenţi. Eşecul a alimentat per­cepţia că statele din vestul UE sunt favorizate în detrimentul estului.

Un oficial din guvernul slovac a insistat că intrarea lui Kazimir în cursa pen­tru şefia Eurogroup nu este o răz­bu­nare pentru decizia privind EMA. Însă dacă miniştrii de finanţe din zona euro aleg să ignore Slovacia din nou, se va crea „o situaţie nefericită care ar pu­tea conduce la o nouă divi­ziu­ne între est şi vest“, a spus persoana respectivă.

Eşecul Bratislavei în cursa pentru EMA a încins spiritele în Slovacia şi nu numai. Pe un ton foarte nervos, pre­mie­rul slovac Robert Fico a de­nunţat ceea ce el a descris a fi de­cizia statelor mari şi mai realizate din UE de a ignora criteriile de selecţie con­ve­nite chiar de ele şi răs­pân­direa agen­ţiilor europene preponderent în vest. Astfel de chestiuni rănesc statele membre mai mici şi mai noi. Slovacia, ca şi România, nu găzdu­ieş­te nicio au­to­ritate sau agenţie a UE im­por­tantă. Cehia a participat în cursa pentru Autoritatea Bancară Euro­peană, a cărei gazdă va fi Parisul. Şi Praga s-a simţit dezamăgită de ale­gerea făcută de UE.

Spre deosebire de politicieni, analiştii nu dramatizează situaţia. Slovacia a luptat pentru o agenţie de elită şi de obicei se duc bătălii diplomatice grele pentru voturi de la alte state, a explicat Milan Nic, analist la German Council on Foreign Relations. „Ţările mici au rar la fel de multe victorii şi sprijin cum au cele mai puternice“, a spus Nic pentru The Slovak Spectator. El apreciază că nu este o ruşine înfrângerea în faţa Olandei.

Ministrul slovac al sănătăţii Tomas Drucker a ţinut să mulţumească „sincer statelor din Grupul Vişegrad şi altor ţări pentru sprijinul acordat“.

Candidatura lui Kazimir va complica votul pentru şeful Eurogroup deoarece va atrage, probabil, o parte din voturile care altfel s-ar fi dus la Centeno şi eforturile socialiştilor de a păstra singura instituţie majoră de la Bruxelles pe care o conduc. Comisia, Parlamentul European şi Consiliul European sunt conduse de conservatori din Partidul Popular European, care în mod voit nu şi-a trimis niciun candidat în lupta pentru Eurogroup pentru a păstra pacea cu socialiştii.

EMA este considerată una dintre cele mai preţioase agenţii europene. Înfiinţată în 1995, aceasta aduce 900 de locuri de muncă şi reprezintă o mană cerească pentru industria hotelieră deoarece atrage în fiecare an 36.000 de cercetători şi reprezentanţi ai diferitelor autorităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO