Business Internaţional

Revenirea economiei chineze este mascată de datele false. PIB-ul chinez a avansat cu 6,9% anul trecut

Revenirea economiei chineze este mascată de datele...

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2018, 00:05 617

Datele economice care vor fi anunţate în această săptămână nu vor reflecta probabil amploarea reală a procesului de redresare a economiei Chinei pentru că, după cum o atestă o serie de recunoaşteri privind raportarea de date false, adevărata profunzime a declinului anterior nu a fost niciodată dezvăluită, scrie Financial Times.

PIB-ul chinez a avansat cu 6,9% anul trecut, a declarat premierul Li Keqiang săptămâna trecută. „Situaţia generală a depăşit aşteptările“, a adăugat acesta.

Estimarea lui Li depăşeşte rata de creştere de 6,7% raportată pentru 2016, însă redresarea adevărată a fost mai accentuată. Rezultatele companiilor sunt pozitive, importurile de materii prime se situează la noi recorduri, iar preţurile de producător au revenit la creşteri constante.

Atunci de ce nu vor reflecta datele privind PIB-ul pe 2017 veştile bune? Pentru că statisticienii ţin cont de obiceiul oficialilor locali de a „umfla“ cifrele pentru a arăta bine. Aceasta maschează fluctuaţiile din ci­clu­rile economice ale Chi­nei şi reduce utilitatea pu­blicării de date statistice.

Principalul factor care maschează redre­sarea este un declin din nordul Chinei înregis­trat în perioada 2012-2016 care nu a fost nici­o­dată admis pe de-a-ntregul. Trei regiuni admit că au falsificat unele date în 2016, însă o analiză FT sugerează că impactul a fost mai profund şi mai de durată decât ar sugera-o un singur an de date false. Acest lucru contează, pentru că China este pe cale să devină cea mai mare economie a lumii. Dacă datele ţării sunt distorsionate, aşa vor fi şi reacţiile guvernelor, companiilor şi instituţiilor la nivel mondial.

De exemplu, nivelul emisiilor nocive la nivel mondial a rămas neschimbat în perioada 2014-2016, când economia mondială părea să-şi continue creşterea graţie expansiunii anunţate a PIB-ului chinez, generând speranţe pentru activiştii împotriva încălzirii globale. În 2017, când alţi indicatori au arătat o îmbunătăţire a condiţiilor din economia chineză, emisiile şi-au reluat creşterea.

La nivel mondial, pentru strategi şi observatori contează foarte mult dacă o încetinire a emisiilor se datorează unor politici mai bune sau reflectă o încetinire economică a jumătăţii de nord a a celui mai mare emiţător de dioxid de carbon din lume.

Mongolia Interioară, una dintre regiunile chineze cu cel mai ridicat grad de dependenţă de cărbune, cât şi portul nordic Tianjin, au admis că au falsificat datele, fiind probabil necesară o revizuire în jos a PIB-ului lor pe 2016. Acestora li se alătură Liaoning, prima provincie care a admis înregistrarea unui declin economic în timpul perioadei de corecţie a pieţelor de materii prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO