Business Internaţional

Revolte la Frankfurt! Protestatarii au atacat sediul Băncii Centrale Europene. Peste 350 de arestări. Galerie FOTO

18.03.2015, 12:49 3715
Zeci de persoane au fost rănite şi peste 350 de oameni au fost arestaţi miercuri la Frankfurt, în urma unor proteste anti-austeritate la care au participat circa 10.000 de persoane, scrie BBC.
 
Mai multe maşini de poliţie au fost incendiate şi pietre au fost aruncate cştre sediul Băncii Centrale Europene, conform BBC.
 
Mişcarea de protest intitulată "Blockupy" a atras protestatari din Germania şi alte state europene care au scandat împotriva măsurilor de austeritate impuse de blocul comunitar.

Poliţia a înconjurat noul sediul al băncii, care are două turnuri şi măsoară aproximativ 185 de metri înălţime, cu un gard de sârmă ghimpată astfel încât să împiedice protestatarii să între în sediu. De asemenea, angajaţii băncii au fost instruiţi să se îmbrace astfel încât să nu atraga atenţia asupra lor, scrie Bloomberg.

În pofida măsurilor luate, protestele nu s-au desfăşurat paşnic. Astfel, o parte din cei peste 10,000 de protestatari au dat foc mai multor cauciucuri, coşuri de gunoi precum şi unor maşini de poliţie, iar oamenii legii au fost nevoiţi să folosească tunurile cu apă deoarece activiştii nu le-au permis pompierilor să intervină în zonele cu probleme.

Activiştii susţin că poliţia a folosit spray cu piper şi gaze paralizante.

“Ne îndreptam către sediul BCE când s-au tras spre noi proiectile cu gaz din direcţia baricadei ridicate de poliţişti. Fumul s-a împrăştiat pe o zonă întinsă, iar gazul era foarte irritant”, a afirmat Martin Dolzer, membru al partidului de stânga din Hamburg.

Claudia Rogalski, purtător de cuvânt al poliţiei din Frankfurt, a afirmat că atmosfera era una “agresivă” şi că mai mulţi ofiţeri din poliţie au încărcat imagini pe Tweeter cu un microbuz de poliţie în flăcări.   

“Primele incidente au avut loc la scurt timp după ora 6:00. Au existat ciocniri violente în mai multe locaţii în care au fost atacaţi ofiţeri ai poliţiei” a afirmat Rogalski, precizând că opt poliţişti au fost răniţi şi au avut nevoie de îngrijiri medicale.

La nouă zile de la începerea programului de achiziţii de obligaţiuni al BCE, de peste 1,000 de miliarde de euro, menit să stimuleze economia sângerândă a europei şi să readucă inflaţia spre ţinta de “aproape 2%”, activiştii s-au adunat în faţa sediului băncii pentru a-şi striga nemulţumirile faţă de măsurile dure de austeritate impuse de Mario Draghi, guvernatorul BCE, care au cauzat, printre altele, creşterea şomajului în cele 19 state ale zonei euro.   

“În trecut am protestat împotriva unor lucruri precum intervenţia statelor pentru salvarea băncilor Europei. Anul acesta obiectivul principal al protestelor noastre îl reprezintă Grecia. Avem nevoie de mai multă Atena în Europa şi de mai puţin Berlin. Este clar că Grecia nu poate să plătească sub nicio formă toate datoriile. Situaţia nu poate fi rezolvată numai prin austeritate”, a declarat Werner Renz, membru Attac.

Zeci de grupuri, printre care şi simpatizanţi ai partidului grecesc Syriza sau ai Podemos, partidul populist de stânga din Spania, s-au alăturat protestatarilor. Manifestanţii planifică să formeze o barieră în jurul sediului BCE ca semn al unor
“acţiuni transnaţionale de nesupunere civilă” se arată într-o postare pe site-ul Blockupy, o alianţă anti-capitalistă din Germania.    

 
 
BCE, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional fac parte din aşa-numita "troică" ce monitorizează respectarea condiţiilor de împrumut pentru ţările cu probleme financiare precum Grecia. Acest condiţii includ restrângerea cheltuielilor şi reducerea deficitelor, iniţiative ce ar avea ca scop reducerea datoriei dar care sunt considerate responsabile şi de rata ridicată a şomajului şi creşterea economică lentă.
 
 
Noul Guvern de stânga al Greciei acuză aceste politici pentru crearea unei "crize umanitare" ce condamnă la sărăcie pensionarii şi şomerii. Preşedintele BCE, Mario Draghi, a cerut mai multe cheltuieli din partea Guvernelor care sunt în formă financiară bună, precum Germania, un apel care a fost ignorat însă de oficiali. BCE susţine că intenţionează să fie "pe deplin operaţională", deşi unii angajaţi ar putea lucra de acasă.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO