Business Internaţional

Revoluţia comerţului maritim: Nava fără echipaj, operată autonom, care va reduce costurile anuale de funcţionare cu până la 90%, va fi lansată la apă anul viitor

Revoluţia comerţului maritim: Nava fără echipaj,...

Autor: Corina Zamfir

23.07.2017, 14:38 1438

Yara Birkeland, o navă fără echipaj poreclită de directorii din transportul maritim “Tesla de la mare”, urmează să fie lansată pe apă în 2018, livrând iniţial îngrăşăminte de-a lungul unui traseu de 37 de mile în sudul Norvegiei, scrie The Wall Street Journal.

Lansarea unei astfel de nave care se operează autonom reprezintă un avans tehnologic care ar putea afecta destul de mult comerţul maritim.

Nava Yara Birkeland va costa 25 de milioane de dolari, cam de trei ori mai mult decât o navă cu containere convenţională de aceleaşi dimensiuni, dar susţinătorii ei spun că fără să aibă nevoie de combustibil sau de echipaj, costurile anuale de funcţionare pot fi reduse până la 90%.

Folosind sistemul de poziţionare globală, radare, camere şi senzori, nava electrică este proiectată să navigheze de una singură şi în jurul altor ambarcaţiuni.

Petter Ostbo, cel care conduce proiectul Yara, a declarat că societatea ar dori să investească în nave mai mari şi să le folosească pentru rute mai lungi odată ce regulamentele internaţionale vor intra în vigoare şi pentru navele fără echipaj. "Poate chiar să transportăm îngrăşămintele din Olanda până în Brazilia", a spus el.

Organizaţia Maritimă Internaţională, care reglementează călătoriile maritime, nu se aşteaptă ca legislaţia care reglementează navele fără echipaj să intre în vigoare înainte de 2020.

Directorii de transport maritim declară că navele autonome vor fi populare pentru rutele pe distanţe scurte, însă sunt la fel de încrezători că vor înlocui navele oceangoing care transportă mii de containere de-a lungul continentelor cu un număr mediu al echipajului de aproximativ 25 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO