Business Internaţional

Revoluţie în electronică. Cercetătorii au dezvoltat pielea artificială care le va permite roboţilor să simtă asemenea oamenilor

Revoluţie în electronică. Cercetătorii au dezvoltat...

Autor: Dragoş Dinu

17.09.2017, 19:52 1390

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Houston, Statele Unite, au creat un soft pe bază de piele artificială sensibilă care le va permite roboţilor să simtă atingerile asemenea oamenilor. Invenţia a fost dezvoltată cu ajutorul unui sistem electronic elastic. Acest proces bazat pe materiale din plastic poate fi extins pentru producţia comercială datorită costurilor mici de fabricare, potrivit Financial Express.

Inventatorii au dezvoltat acest material elastic semiconductor, o substanţă macromoleculară pe bază de siliciu cunoscută ca polidimetilsiloxan (PDMS) şi nanofire pentru a crea o compoziţie care devine flexibilă, şi care, împreună cu nanocircuitele, face eficientă circulaţia curentului electric.

”Prin acest proiect am dezvoltat un semiconductor într-o compoziţie de cauciuc, conceput pentru a permite componentelor electronice să îşi păstreze funcţionalitatea chiar dacă materialul va fi întins cu 50%”, a spus Cunjiang Yu, profesor asistent la Universitatea din Houston.

Semiconductorii tradiţionali sunt fragili, iar dacă sunt folosiţi în materiale elastice necesită un sistem complicat. Această soluţie tradiţională este, însă, mult mai complexă, mai puţin stabilă şi mai scumpă decât noua descoperire.

„Strategia noastră are mai multe avantaje, de la procesul de fabricare care este unul simplu, ceea ce permite o producţie în creştere, până la toleranţa unei tensiuni mai mari, dar şi costul redus”, a mai spus profesorul asistent de la Universitatea din Houston.

Oamenii de ştiinţă au testat ţesutul electronic prin intermediul unei mâini robotice care a putut simţi temperatura dintr-o ceaşcă în care s-a turnat apă caldă şi rece.

Pielea artificială este acum doar un prototip, descoperirea acestui material moale şi flexibil, care le permite nanocircuitelor să transporte curentul electric fără ca acestea să se rupă, va avea un impact major asupra dezvoltării electronicii. Sistemul va putea fi utilizat inclusiv la fabricarea aparatelor din medicină şi implanturilor medicinale, au spus cercetătorii.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO