Business Internaţional

Rezerva Federală americană va majora dobânzile indiferent de cât de rău le este pieţelor emergente

Rezerva Federală americană va majora dobânzile...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.06.2018, 00:00 683

Pieţele emergente care se chinuie să facă faţă turbulenţelor provocate de majorarea dobânzilor în SUA nu vor fi menajate de Rezerva Federală americană, scrie Bloomberg. Monedele economiilor în curs de dezvoltare au suferit deprecieri puternice din cauza retragerii investitorilor îngrijoraţi că aceste economii nu vor face faţă creşterii costurilor de împrumut în SUA. În aceste condiţii, băncile centrale din India şi Indonezia au majorat dobânzile şi au cerut băncii centrale americane să acţioneze cu prudenţă, în timp ce oficiali din Brazilia se pregătesc de vremuri grele. Însă sunt puţine semnale că astfel de îngrijorări vor împidica Fed să majoreze de două sau  chiar trei ori dobânda  de politică monetară anul acesta.

Una din creşteri ar putea fi hotărâtă la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare. Preşedintele Fed Jerome Powell a respins hotărât criticile spunând că rolul politicii monetare americane în condiţiile financiare din alte ţări este „adesea exagerat“. „Nu cred că ei pot schimba politica pe baza fricii“, apreciază Bricklin Dwyer, analist la BNP Paribas.

„Turbulenţele de pe pieţele emergente sunt deocamdată doar zgomot, zgomot justificat. Dar acest lucru modifică perspectivele pentru SUA? Răspunsul este nu, nu încă.“ Economia SUA, cea mai mare din lume, merge cu forţă înainte, producând peste un milion de locuri de muncă în primele cinci luni ale acestui an. Inflaţia a atins ţinta băncii centrale de 2%, iar estimările Fed Atlanta arată că PIB-ul a crescut cu 4,5% în al doilea trimestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO