Business Internaţional

Rezultatul summitului Uniunii Europene este echilibrat, neexistând "câştigători şi perdanţi"

Rezultatul summitului Uniunii Europene este echilibrat, neexistând "câştigători şi perdanţi"

Preşedintele UE Herman Van Rom­puy. Foto AFP

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

02.07.2012, 00:03 230

Zona euro a câştigat un răgaz prin acor­dul convenit la summitul de la Bruxelles care are meritul să satisfacă pe toată lumea într-o anumită măsură, dar există nume­roa­se incerti­tu­dini care trebuie clarificate rapid de miniştrii de finanţe din zona euro, relatează AFP.

Preşedintele UE Herman Van Rom­puy a apreciat vineri că acordul este echili­brat, neexistând "câştigători şi per­danţi", în­trucât toată lumea a făcut con­cesii. Astfel, pre­şe­din­te­le fran­cez François Hollande a re­nunţat la re­ne­go­cie­rea pactului bugetar în schim­bul pla­nului de creştere economică de 120 mld. euro.

Şeful guvernului italian Mario Monti a fost de acord ca eventualele achi­ziţii de obli­ga­ţiuni suverane ale ţărilor cu probleme fi­nan­ciare să fie condiţionate de un calendar strict de reforme.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a ob­ţinut ca fondurile europene de stabi­li­tate să re­capitalizeze direct băncile, astfel încât aju­to­rul nu va mări datoria Spaniei, dar tre­buie să aştepte crearea până la sfârşitul aces­tui an a unui me­ca­nism de supra­ve­ghere finan­cia­ră prin Banca Centrală Europeană (BCE). În schimbul conce­si­ilor pentru sus­ţi­ne­rea Spa­niei şi Italiei, cancelarul ger­man An­ge­la Merkel a impus creşterea pre­roga­ti­ve­lor de supraveghere ale BCE şi crearea uniunii bancare.

Merkel a respins totodată cererile Fran­ţei, Italiei şi Spaniei de lansare a obli­ga­ţiu­nilor comune. Partea cea mai delicată abia urmează să vină.

"Discuţiile tehnice vor fi cruciale şi se vor lovi de diviziunile naţionale deja cunos­cu­te", potrivit unei surse europene.

Sarcina le va reveni miniştrilor de finanţe din zona euro la viitoarea reuniune de pe 9 iulie.

Printre problemele care urmează să fie sta­bilite se află pragul de la care pot inter­ve­ni fondurile europene pe piaţa obliga­ţiunilor su­verane, ce sume pot mobiliza şi care va fi rolul BCE, CE şi al FMI.

În privinţa supravegherii bancare rămân de clarificat prerogativele Băncii Central Europene şi relaţiile cu Autoritatea Bancară Europeană şi cu cele 10 ţări din UE care nu sunt membre ale zonei euro, o problemă extrem de sensibilă mai ales la Londra şi Varşovia, a spus un diplomat european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO