Business Internaţional

Richard Quest, jurnalist la CNN: dacă Davos nu exista, ar fi trebuit inventat

Richard Quest, jurnalist la CNN: dacă Davos nu exista,...

Autor: Sorin Pâslaru

24.01.2015, 12:46 451

Primul lucru pe care îl aminteşte Richard Quest, prezentatorul vedetă al CNN, despre ediţia de anul acesta a Forumului de la Davos, în ziarul francez de business Les Echos sunt preţurile: “Am, petrecut toată săptămâna convertind preţurile de la Davos în lire sterline şi rezultatul mi-a făcut rău: şase lire sterline (36 de lei – n.red.) o apă, 18 lire sterline (100 de lei) o pizza, care era şi de proastă calitate”.

Însă, aminteşte Quest, oricum cea mai mare parte a participanţilor vor deconta către angajatorii lor aceste cheltuieli. “Putem acuza de toate relele aceste elite, care, afirmă criticii, nu fac decât să mănânce caviar, să golească cupele de şampanie şi să trimită copii să lucreze în fabricile din Asia pentru a avea profituri cât mai mari. Însă ceea ce nu se poate tăgădui este că, vă place sau nu, oamenii care se adună pentru o săptămână la Davos pot schimba lumea. Guvernele, companiile şi ONG-urile caută să rezolve tot anul problemele lumii. Un singur eveniment îi reuneşte însă pe toţi: forumul de la Davos”, spune Quest în ziarul francez.

Forumul poate fi privit ca artificial, excesiv, discursurile pompoase din sala congreselor pot plictisi deseori, însă de multe ori vin acele momente speciale de tip “Davos” unde cooperarea înlocuieşte confruntarea şi când furia face loc înţelegerii, mai spune jurnalistul.

Quest apreciază că forumul de anul acesta va eşua în încercarea de a vorbi despre tot pentru toată lumea: economie, diversitate, tehnologie, geopolitică, crize, robotică sau tehnologii exponenţiale.

“Detest să apăr Davos-ul pentru că văd, într-o anumită măsură, excesul şi absurdităţile. Dar plec de aici în fiecare an cu aceeaşi concluzie: este poate oribil de scump şi extrem de frustrant, dar dacă Davos-ul nu exista, trebuia inventat”.     

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO