Business Internaţional

Ridicarea sancţiunilor va aduce Iranului investiţii străine de 50 mld. $ pe an

Valiollah Seif, guvernatorul băncii centrale iraniene

Valiollah Seif, guvernatorul băncii centrale iraniene

Autor: CătăIina Apostoiu

22.01.2016, 00:06 733

În urma eliminării sancţiunilor ce i-au fost impuse, Iranul ar putea atrage investiţii străine de cel puţin 50 miliarde de dolari pe an pentru a-şi finanţa revenirea economiei puternic afectate de prăbuşirea preţurilor petrolului, a declarat guvernatorul băncii centrale iraniene Valiollah Seif, potrivit Bloomberg.

„Ţara noastră poate absorbi un volum foarte mare de investiţii străine, având în vedere potenţialul pe care-l are. Cred că 50 de miliarde de dolari pe an nu reprezintă o cifră exagerată“, a afirmat oficialul iranian.

Sfârşitul izolării Iranului a declanşat un val de interes într-o economie de 400 miliarde de dolari care deţine unele dintre cele mai mari rezerve de combustibili fosili şi care reprezintă de asemenea o resursă neexploatată de businessul mondial. Totuşi, unii analişti avertizează că firmele ar trebui să rămână vigilente având în vedere birocraţia şi problemele politice din Iran.

Iranul s-a bucurat deja de unele beneficii în urma implementării acordului nuclear, venituri din petrol de aproximativ 32 miliarde de dolari blocate iniţial în conturi peste hotare fiind de-acum accesibile ţării, potrivit lui Seif.

Perspectiva creşterii producţiei de petrol a Iranului a împins şi mai jos preţurile petrolului, iar acest lucru va limita creşterea economică a Iranului în anul persan care se va încheia în martie, a spus Seif. Acesta anticipează o creştere de sub 3% în perioada respectivă, dar, potrivit acestuia, creşterea ar putea accelera la 5-6% în următorul an. Lunile următoare vor aduce o mişcare către normalizare a regimului monetar şi a sistemului financiar al ţării, a mai declarat guvernatorul băncii centrale iraniene.

Sistemul dual de rate de schimb, una stabilită de banca centrală şi una neoficială, mai competitivă, va fi înlocuit cu unul unic în următoarele şase luni, iar băncile iraniene vor repătrunde rapid în sistemul mondial, potrivit lui Seif.

Sancţiunile, dublate de politica monetară relaxată promovată de fostul preşedinte Mahmoud Ahmadinejad au făcut ca băncile iraniene să se confrunte cu unele dintre cele mai ridicate rate ale creditelor neperformante din regiune, însă această problemă va fi rezolvată, nivelul creditelor riscante scăzând cu 12,6% din volumul total al creditelor, de la 15% cu doi ani în urmă.

„Una dintre metodele prin care am putea rezolva această problemă este reprezentată de crearea unor companii de administrare de active, care pot achiziţiona o parte din aceste credite rele“, a declarat Seif.

Guvernatorul băncii centrale iraniene a declarat de asemenea că Iranul va analiza posibilitatea atragerii de fonduri de pe pieţele internaţionale pe viitor prin intermediul unei emisiuni de euroobligaţiuni, deşi „aceasta nu este una din priorităţile noastre de top“ şi va depinde de volumul de investiţii străine directe pe care ţara le poate atrage.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO