Business Internaţional

Risc foarte mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş

Risc foarte mare de producere a avalanşelor în Munţii...

Autor: Cristina Cazacu

24.04.2017, 13:51 42

Stratul de zăpadă la Bâlea Lac şi Cota 2000 Transfagărăşan depăşeşte, luni, doi metri, în creştere cu peste 60 cm la aceasta altitudine. Zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât, în zona Cabanei Capra, la 1.550 de metri altitudine, stratul poate fi mult mai mare.

Riscul de avalanşă este maxim, de gradul 5, la altitudini peste 1.800 de metri, şi de gradul 3, sub această altitudine, astfel că toate traseele montane din judeţul Argeş, sunt şi vor rămâne închise, spun salvamontişzii.

De asemenea, riscul se va menţine şi în perioada următoare.

Peste structurile de placă existente s-a depus zăpadă proaspată, umedă, ceea ce sporeşte riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind şi la altitudini joase, aparent sigure, din cauza eventualelor avalanşe care pot veni de la altitudini superioare, atrag atenţia salvamontiştii.

Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeş, îi atenţionează pe schiorii ride şi pe cei care practică schiul de tură că, în următoarele zile, riscul de avalanşă va fi foarte mare, pentru că cei 60 de centimetri depuşi la altitudinea de 2.000 de metri sunt acumulaţi în troiene şi plăci de vânt pe alocuri, formaţiuni instabile, care se pot desprinde chiar şi la încărcări uşoare sau chiar spontan.

De asemenea, cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană sunt sfatuiţi să nu încerce să urce pe traseele închise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Naţional Salvamont, formând 0SALVAMONT.

Totodată, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât să existe o marjă de siguranţă de o oră de lumină, după terminarea acesteia, tinând cont că la ora 19:30 este deja întuneric.

În afara echipamentului obligatoriu de iarnă (încălţăminte şi îmbrăcăminte adecvată, colţari, piolet etc.) salvamontiştii spun că turiştii trebuie să aibă în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.

Chiar şi în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat ca turiştii să aibă încălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situaţiile în care sunt nevoiţi să se deplaseze pe jos. Nu e indicat ca maşinile să fie parcate la baza pantelor mari, fără pădure sau încărcate cu zăpadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO