Business Internaţional

România ar putea să exporte un miliard de metri cubi de gaze către Ucraina anul viitor

România ar putea să exporte un miliard de metri cubi de...

Autor: Anca Dumitrescu

04.12.2015, 12:45 1596

"Mă aştept ca anul viitor să putem importa acest excedent de volum de gaze, nesemnificativ, acumulat de România", a spus Kobolev în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Kiev.

Kobolev a mai arătat că speră ca Ucraina să continue în decembrie discuţiile cu grupul rus Gazprom, pentru a stabili preţul gazelor care să fie importate în primul trimestru al anului 2016.

Şeful Naftogaz a spus că nu poate anticipa când vor fi reluate importurile de gaze din Rusia, potrivit portalului unian.info.

În ultima perioadă, Ucraina a redus sau a suspendat importurile de gaze ruseşti, concentrându-se în schimb pe achiziţiile de pe piaţa europeană.

Gazprom a oprit la sfârşitul lunii noiembrie livrările de gaze către Ucraina, iar directorul general al grupului, Alexei Miller, a avertizat că blocajul implică riscuri serioase pentru tranzitul gazelor destinate Europei. Grupul rus a precizat că Ucraina a primit toată cantitatea de gaze pentru care a plătit, iar Gazprom a oprit furnizarea pentru că ţara nu a achitat încă în avans pentru livrările viitoare.

La sfârşitul lunii noiembrie, Ucraina a cumpărat 2 miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, iar Kobolev a precizat la momentul respectiv că Ucraina va putea să-şi acopere necesarul de gaze şi fără achiziţiile din Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO