Business Internaţional

România este inexistentă în top 500 universităţi

România este inexistentă în top 500 universităţi

Autor: Adelina Mihai

08.09.2010, 23:43 50

Aproape jumătate (222) din cele mai bune 500 de universităţi dinlume se află în Europa, însă nicio universitate românească nu areuşit să intre în topul celor mai bune universităţi realizat decompania Quacquarelli Symonds (QS), specializată în educaţie şistudii în străinătate.
Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj,două din cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii deînvăţământ superior de pe piaţa locală, nu au intrat nici în acestan în topul celor mai bune 500 de universităţi. Motivul?
"Încă nu există o universitate românească aflată în top 500, deşiam primit câteva aplicaţii de la universităţile de top din aceastăţară. Motivele principale, care se aplică şi în cazul Bulgariei saual Serbiei, sunt numărul scăzut al lucrărilor de specialitatepublicate şi citate în bazele academice interna­ţio­nale, orecunoaştere academică săracă la nivel global şi lipsa unui numărsuficient de studenţi internaţionali", spune Zoya Zaitseva,regional marketing director al QS. Cu toate acestea, este posibilca în următorii ani să vedem o univesitate locală în top 500, avândîn vedere că Universitatea din Bucureşti a fost între locurile 501şi 550 în acest an.

Cele mai multe universităţi de top se află în SUA care are 130 deuniversităţi în top. În Europa, după Marea Britanie, care are peste50 de universităţi în top, cele mai multe insti­tuţii aflate înclasamentul din acest an sunt în Germania, 45 şi Franţa, aproape40.
Dintre ţările din Europa de Est, Polonia are două universităţi întop, Universitatea din Varşovia, poziţia 364 şi JagiellonianUniversity, locul 302. Şi Cehia este prezentă cu două instituţii,Charles University şi Czech Technical Uni­ver­sity din Praga. Şidouă universităţi din Ungaria se află anul acesta în top 500,Eótóvs Loránd University şi University of Szeged.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO