Business Internaţional

România este una dintre codaşele UE la cheltuielile statului pentru învăţământ

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

01.05.2013, 18:26 1126

România se numără printre ultimele cinci ţări din Uniunea Eu­ropeană în privinţa mărimii fon­durilor alocate de stat pentru educaţie, unul dintre cele mai im­portante domenii pentru dezvol­tarea unei ţări, cheltuielile publice pentru învăţământ raportate la PIB fiind de doar 4,1% în 2011, mai mari doar faţă de cele ale Greciei, Slovaciei şi Bulgariei.

Deşi ponderea în PIB a chel­tuielilor publice pentru învăţă­mânt a crescut în 2011 faţă de 2010, Ro­mânia tot nu a reuşit să depăşească media UE de 5,34%, potrivit datelor Eurostat.

În 2010 chel­tuielile cu educaţia au reprezentat 3,4% din PIB.

Statele fruntaşe la fonduri alocate învăţământului sunt Dane­marca (7,8% din PIB), Cipru (7,2%) şi Suedia (6,67%). În cazul Bulgariei, ocupanta ultimului loc în clasament, indi­catorul este de 3,6%.

De obicei, rezultatele investi­ţiilor în capitalul uman nu apar imediat, ci acestea se observă pe termen lung. Mărirea acestor chel­tuieli, inclusiv pentru în­văţământ, este necesară pentru a se asigura calificarea superioară a forţei de muncă şi implicit competitivitatea economiei la nivel internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO