Business Internaţional

România este luată în vizor de China în lupta pentru supremaţia nucleară din Europa: În timp ce toată lumea era atentă la tweet-urile lui Trump, a avut loc o schimbare geopolitică care “ar trebui să ne sperie până în măduva oaselor”

România este luată în vizor de China în lupta pentru...

Autor: Corina Zamfir

25.09.2017, 18:19 34799

În timp ce întreaga lume şi-a îndreptat atenţia către tweet-urile preşedintelui american Donald Trump şi către pantofii purtaţi de prima doamnă, Melania Trump, a avut loc o schimbare geopolitică în Europa, care “ar trebui să ne sperie până în măduva oaselor”, spune Mark Pfeifle, un fost consilier-adjunct al Securităţii Naţionale din timpul preşedinţiei lui George W. Bush, într-un articol publicat în National Interest.

Atunci când nimeni nu era atent, China şi-a extins foarte mult puterea militară şi economică în Europa de Est. În joc este o regiune de care Statele Unite este dependentă când vine vorba de comerţ şi de suport geopolitic, iar România este considerată o componentă esenţială în strategia Chinei care încearcă să creeze o "centură energetică" care să se extinde de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Chinezii, pe lângă faptul că nu au depus eforturi pentru a opri marşul Coreei de Nord spre construirea armelor nucleare, deţin deja o participaţie semnificativă în cel mai important port grecesc, Pireu.

„Ei lucrează, de asemenea, cu sârguinţă pentru a obţine active în Cehia, Ungaria şi Polonia, inclusiv contracte de construcţie a centralelor nucleare”, spune fostul consilier de la Casa Albă.

Totodată, eforturile fostului secretar de stat Hillary Clinton de a-i forţa pe bulgari să-şi încalce contractul cu gigantul rus de stat din domeniul energiei nucleare, Rosatom, s-au întors împotriva acesteia. Astfe, bulgarii le-au cedat chinezilor proiectul nuclear pe care îl implementau în oraşul din provincia Pleven.

“Spre deosebire de ruşi, ale căror programe de dezvoltare nucleară se bazează, de obicei, pe o schemă relativ benignă de împrumuturi interguvernamentale pentru finanţarea construcţiilor, dar lăsând conducerea guvernelor locale, China insistă atât asupra capitalului, cât asupra controlului operaţional. În consecinţă, China este lăsată cu un control deplin asupra infrastructurii critice - în acest caz, o instalaţie nucleară majoră într-un stat-cheie, fost sovietic. Acest lucru dă Chinei o pârghie în regiune, care este comparabilă cu cea de care s-a bucurat Moscova în timpul Războiului Rece”, adaugă Mark Pfeifle.

O situaţie similară este şi în cazul Polonia, unde chinezii au preluat contractele pentru o instalaţie nucleară care urma să fie construită de Statele Unite.

Având în vedere această situaţie, Mark Pfeifle este de părere că reprezentanţii de la Casa Albă trebuie să umble imediat golurile din departamente cu experţi din Europa şi Asia care să ia în considerare influenţa crescândă a Chinei în regiune.

“Abordarea noastră trebuie să fie mai nuanţată: trebuie să ne îndepărtăm de o politică de restricţionare nediscriminatorie faţă de o strategie care să permită proiecte ruseşti, atâta timp cât acestea nu afectează securitatea energetică europeană şi problemele de securitate din SUA. Concurenţa în construcţia şi gestionarea centralelor nucleare este doar un exemplu de şah geopolitic, iar Statele Unite trebuie să îşi dezvolte jocul”, adaugă el. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO