Business Internaţional

Rubla s-a depreciat la minimul ultimelor şase luni faţă de dolar

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

29.08.2014, 00:00 343
Rubla s-a depreciat ieri la cel mai redus nivel din ultimele şase luni faţă de dolar, iar acţiunile au scăzut cu aproape 2% la bursa din Moscova, pe fondul acuzaţiilor Ucrainei că luptele cu separatiştii din estul ţării sunt de fapt o incursiune rusească, scrie Bloomberg. Franţa şi Germania au avertizat autorităţile de la Moscova cu noi sancţiuni, după ce separatiştii pro-ruşi au preluat mai multe oraşe din afara regiunilor Doneţk şi Lugansk, inclusiv în apropierea Mării Azov. Astfel a fost deschis un nou front şi un canal de aprovizionare a rebelilor, a declarat Anton Heraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, Arsen Avakov. Rubla s-a depreciat cu 1,6%, la 36,73 unităţi/dolar, cel mai redus nivel atins după 3 martie, când preşedintele Vladimir Putin a început intervenţia în regiunea Crimeea. Indicele Micex al bursei din Moscova este în declin cu 1,9%, pierzând creşterea înregistrată în această săptămână, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a solicitat o şedinţă de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare din cauza extinderii ofensivei rebelilor.
 
Îngrijorarea investitorilor a fost amplificată de afirmaţia Statelor Unite că Rusia ar coordona atacurile separatiştilor. Indicele UX al bursei din Ucraina a scăzut cu 5,8%, cel mai mult după data de 3 martie, iar obligaţiunile cu maturitate în 2017 au coborât pentru a şaptea zi, astfel că randamentul acestora a crescut cu 0,94 puncte procentuale, la 11,87%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,4% faţă de euro, iar indicii bursieri din Cehia, Ungaria şi Polonia au scăzut cu cel puţin 1,4%. În România, cursul anunţat de BNR a crescut joi puţin peste 4,40 lei/euro, leul fiind în declin uşor mai temperat comparativ cu alte monede mai importante din regiune, pe volume ridicate ale tranzacţiilor în piaţa interbancară locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO