Business Internaţional

Rusia a cheltuit 1,7 miliarde de dolari ca să oprească prăbuşirea rublei, cea mai mare intervenţie de la inscursiunea armatei in Ucraina

Rusia a cheltuit 1,7 miliarde de dolari ca să oprească...

Autor: Florentina Dragu

07.10.2014, 15:19 1030

Economia rusă este puternic afectată de sancţiunile impuse de către SUA şi statele din vestul Europei, iar moneda locală se depreciază faţă de principalele monede de referinţă.

Cu puţin timp după ora 14:00 la Moscova marţi, rubla se tranzacţiona la 44,5641 unităţi faţă de un coş format din dolari şi euro, în scădere cu 0,2% faţă de luni, şi se îndreptânda spre cel de-al patrulea record negativ din această lună.

"Rubla este sub presiune constantă din cauza cererii de valută din partea companiilor pentru plata datoriilor, iar armistiţiul precar din Ucraina intensifică presiunea pe rata de schimb", a afirmat Vladimir Evstifeev, analist al băncii ruseşti OAO Bank Zenit.

Potrivit băncii centrale ruse, companiile locale trebuie să plătească datorii de 54,7 miliarde de dolari în următoarele trei luni.

Excluzând intervenţiile din ultimele două zile, banca centrală a injectat anul acesta 40 de miliarde de dolari în piaţa interbancară pentru a preveni o depreciere prea mare a rublei. De altfel, rezervele valutare ale Rusiei au scăzut în acest an cu 11%, la 456,8 miliarde de dolari la finele lui septembrie.

Companiile străine, în frunte cu Peugeot Citroen, Nissan, Henkel, Carlsberg, Siemens şi Lenovo, sunt de asemenea puternic afectate în urma deprecierii rublei, care a dus la o creştere a costurilor cu importurile de componente şi materii prime.

CEO-ul Peugeot, Carlos Tavares, a declarat săptămâna trecută că deprecierea rublei “constituie o problemă“ pentru afacerile subsidiarei din Rusia. Compania a fost nevoită să crească preţurile pentru consumatori în urma declinului rublei.

Pentru a-şi reduce dependenţa de importuri, Nissan Motor, care operează o uzină auto în Sankt Petesburg, a anunţat în septembrie că a demarat lucrările la un parc industrial pentru producători locali de componente auto.

"Ne orientăm din ce în ce mai mult spre producţia şi vânzarea în monedă locală", a spus Colin Lawther, vicepreşedintele pentru producţie şi achiziţii Nissan în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO