Business Internaţional

Rusia a testat o rachetă cu potenţial nuclear care poate contracara sistemele antibalistice NATO

Rusia a testat o rachetă cu potenţial nuclear care...

Autor: Mihai Draghici

19.10.2017, 18:23 1849

Armata rusă a testat o nouă rachetă destinată sistemului Iskander care poate transporta încărcătură nucleară, în cadrul planului de consolidare a apărării Rusiei şi de contracarare a sistemelor antirachetă construite de Alianţa Nord-Atlantică, relatează site-ul agenţiei Tass.

Testul balistic a avut loc miercuri, racheta Iskander fiind lansată din Poligonul Kapustin Iar, situat în regiunea Astrahan, în sud-vestul Rusiei, a anunţat comandantul unităţii militare, Oleg Kislov, citat de site-ul agenţiei Tass. Sistemele Iskander au raze de acţiune de 500 de kilometri.

"Vreau să subliniez că aceste tipuri de rachete nu reprezintă încălcări ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), deoarece nu au raze de acţiune mai mari de 500 de kilometri", a argumentat Viktor Bondarev, membru al Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei.

În contextul evoluţiilor geopolitice şi escaladării situaţiei internaţionale, "măsurile de consolidare a capacităţilor de apărare au o importanţă specială", a subliniat Viktor Bondarev.

"Dezvoltarea şi ulterior activarea noilor rachete de mare precizie destinate atacurilor asupra sistemelor antibalistice şi instalaţiilor antiaeriene constituie o garanţie atât pentru Rusia, cât şi pentru securitatea internaţională", a explicat parlamentarul rus.

"Sistemul Iskander are o foarte mare mobilitate, este precis şi ar putea ajuta chiar şi la contracararea ameninţărilor nucleare, având o importanţă deosebită în contextul recentelor evoluţii din Peninsula Coreea şi reacţiilor SUA. Cred că dezvoltarea acestor sisteme reprezintă un factor important de disuasiune", a continuat Bondarev, subliniind că instalaţiile de acest fel sunt poziţionate în regiuni de frontieră cu state NATO care găzduiesc elemente antirachetă.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO